Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeente Woudenberg, 1509-1943

0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
11. Waterschap Slaperdijk: communiteit Woudenberg 1711-1937
0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
11.
Waterschap Slaperdijk: communiteit Woudenberg 1711-1937
Dit waterschap is opgericht, na een doorbraak in 1651 van de Rijn- of Grebbedijk, bij octrooi van de Staten van Utrecht van 7 september 1652 aan de geërfden aan de Utrechtse kant. Hierbij werd toestemming verleend om een Slaperdijk aan te leggen, die in geval van een doorbraak van de Grebbedijk het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei voor overstroming moest vrijwaren *  . Nadat de dijk klaar was werd op 20 december 1653 een reglement voor het beheer en onderhoud van de dijk vastgesteld voor de geërfden van de vier gerechten ("communiteiten") Amersfoort, Leusden c.a., Woudenberg en Geerestein en Renswoude. De Slaperdijk en het reglement van 1653 betekenden geen einde van de problemen tussen Utrecht en Gelderland.
Een nieuwe overstroming in 1711 leidde na veel moeilijkheden tot een overeenkomst of "Conventie" tussen de waterschappen aan de Gelderse kant of bovenkant van de dijk verenigd in de "Exonereerende Landen" en die aan de Utrechtse of binnendijkse of benedendijkse kant. Na verzakking van de heulen in 1726 kwam een "Nadere Conventie" tot stand *  .
Ondanks de pogingen in de vorige eeuw om de problematiek van de afwatering in de Gelderse Vallei definitief op te lossen is de waterstaatkundige organisatie blijven voortbestaan tot in deze eeuw. Pas in 1948 is het college Slaperdijk opgeheven bij de vorming van het nieuwe waterschap van de Heiligenbergerbeek na het graven van het Valleikanaal *  .
De inv.nrs. 1123-1132, 1135, 1137, 1141-1144, 1146, 1153, 1165, 1168-1170 en 1172 zijn stukken behorend tot het archief van het College van de Slaperdijk.
Op 20-02-2017 zijn deze stukken teruggegeven aan de archivaris van het waterschap Vallei en Veluwe, rechtsopvolger van het College van de Slaperdijk.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1509-1943
Inventaristitel:
Inventaris van de archieven van de gemeente Woudenberg, 1509-1943. (Arnhem, 1992)
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
In het kader van de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG zijn de inventarisnummers die bijzondere persoonsgegevens bevatten beperkt openbaar tot 110 jaar na opmaak van het desbetreffende inventarisnummer
Omvang:
39 m.
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943
VERKORT:
NL-AmfAE 0500
Geografische namen: