Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Koninklijke Commissie van Weldadigheid, later Commissie van ...

0431 Koninklijke Commissie van Weldadigheid, later Commissie van Weldadigheid van H.M. de Koningin-Moeder te Baarn, 1818-1953

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Volgens het Baarns Woordenboek had de kroonprins (de later koning Willem II) met zijn gemalin Anna Paulowna nog maar nauwelijks het paleis Soestdijk betrokken (1818) of hij richtte de Commissie van Weldadigheid op, om de armoede te bestrijden die een gevolg was van de Franse overheersing. Op 14 juli 1818 werd het reglement vastgesteld. Niet alleen Baarn maar ook Soest kreeg een dergelijke commissie.
In de 20e eeuw leidde de commissie een sluimerend bestaan. Wel waren er wat bemoeienissen met de naaischool. In de jaren 1970 werd de oudedagsvoorziening van mej. J.D. Slot van de Naaldvakschool geregeld. Daarna tekenden voorzitter mr. J. van Haeringen en secretaris-penningmeester mr. M.E. van Nievelt op 21 februari 1973 een verklaring van opheffing van de Commissie van Weldadigheid.
Lit.: J.F. van Rooijen, "Kleinschalig landbouwprojekt van de Commissie van Weldadigheid omstreeks 1822 ter bestrijding van de armoede te Baarn" in: Baerne, jg.19 (1995) nr. 3.
Het archief is niet compleet. Over grote perioden ontbreken er stukken. Blijkens het rapport van de Provinciale Archiefinspektie zouden buiten de hieronder beschreven stukken nog archiefstukken van de Commissie van Weldadigheid zijn te vinden in het Gemeentehuis ("rek 11 in een doos met aanhangend briefje:Nog te bezien op vernietiging") en bovendien in de Oudheidkamer (Documentatie, doos 13). Onder de stukken in de Oudheidkamer bevinden zich enkele benoemingsbrieven (20e eeuw), dè instruktie voor de commissies te Baarn en Soest, met aanvullingen hierop, een instruktie voor de heelmeester en enkele stukken uit het archief van de Commissie van Weldadigheid te Soest.
De Koningin Emma Naaldvakschool is een zelfstandige instelling met hetzelfde bestuur als de commissie van weldadigheid. Vanaf 1936 is het één instelling. Dit blijkt uit de notulen d.d. 8-12-1936. In 1950 werd een aparte stichting opgericht voor de school.

Kenmerken

Datering:
1818-1953
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
inventaris
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0,5 meter
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0431 Koninklijke Commissie van Weldadigheid, later Commissie van Weldadigheid van H.M. de Koningin-Moeder te Baarn, 1818-1953
VERKORT:
NL-AmfAE 0431
Geografische namen: