Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.54. Doos 54
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
2. Inventaris
2.54.
Doos 54
252 Werk bij de SLO als leerplanontwikkelaar. (20). Foto's afscheidssymposium 1990.
Aard van de stukken:
Foto's (los)die ik cadeau kreeg van het afscheidssymposium bij de SLO in 1990.
Toelichting:
Deze foto's voeg ik hierin, niet omdat ze op zichzelf interessant zijn, maar als fenomeen.
Bij het diner na afloop van het symposium waren de foto's klaar, in twee plastic mapjes gedaan, en werden ze met een speechje overhandigd. Zo ging dat, ongetwijfeld net als bij veel van dergelijke gelegenheden.
Het fenomeen is de overdaad. Er werden foto's gemaakt, zoveel mogelijk van iedereen, in verschillende combinaties. Leuk toch?
Ja, aardig als geheugensteun voor de betrokkene.
Maar voor de latere historicus is dit fenomeen wel een probleem. In de 19e eeuw was fotografie iets bijzonders, duur. Het gevolg was, dat er in het algemeen alleen bij bijzondere gelegenheden foto's
gemaakt werden, met veel zorg. Die werden dan ook vaak bewaard en gelukkig ook vaak van een opschrift voorzien. Een bron voor historici.
In de latere jaren van de 20e eeuw daarentegen is er een gigantische hoeveelheid foto's gemaakt, vaak zonder veel zorg, hele reportages zoals deze serie over het symposium. Hoeveel mensen, hoeveel instituten zullen de moeite nemen deze na een aantal jaren te selecteren? In plaats van enkele karakteristieke exemplaren te bewaren en van onderschriften te voorzien zal men als regel de hele troep weggooien. Of bewaren, maar zonder opschriften, wat praktisch op hetzelfde neerkomt.
Het vreemde fenomeen is dus, dat weliswaar een mer-Ć -boire ontstaan is aan fotomateriaal, maar dat deze grote hoeveelheid minder informatie geeft dan de kleine hoeveelheid die van een eeuw daarvoor is overgebleven. Of misschien wel meer, maar dan alleen na een zeer arbeidsintensief selectieproces
253 Werk bij de SLO als leerplanontwikkelaar. (21). Publicaties van mij, vaak samen met anderen.
Aard van de stukken:
Een bundel, omvattende de volgende publicaties:
A.L.A. MORET, R.N.J. VAN OOSTEN EN P.C.J. VAN DER WEL-HET ECONOMIE-MAVO-PROJECT VAN DE SLO-IN 'DIDAKTIEK DER SOCIALE WETENSCHAPPEN' JG. 1980 NR 2 PAG.11-14.
ALPHONS MORET-ENKELE HOOFDPUNTEN-OVER ONS STREVEN DE KLOOF TE OVERBRUGGEN TUSSEN DE LEKENTAAL EN DE VAKTAAL-IN 'MANIFESTATIEBOEK', 'VERSLAG VAN DE SLO-MANIFESTATIE OP 12 NOVEMBER 1980 IN UTRECHT' (UITG.SLO, ENSCHEDE), PAG. 72-74.
ROBERT VAN OOSTEN, ALPHONS MORET EN PETER VAN DER WEL-SELECTIECRITERIA VOOR DE KEUZE VAN DE LEERINHOUDEN PROJECT ECONOMIE-MAVO-IN 'ONDERWIJSKUNDIGE NOTITIES VAN EN VOOR LEERPLANONTWIKKELAARS, JG.2, NR 2, MAART 1982 (UITG.SLO, ENSCHEDE), PAG.39-52.
ALPHONS MORET EN ROBERT VAN OOSTEN-MENS- EN MAATSCHAPPIJ-ONDERWIJS IN FRANKRIJK-VERSLAG VAN EEN STUDIEREIS VAN 7-11 NOVEMBER 1983-(UITG.SLO, ENSCHEDE). 75 PAG.
ALPHONS L.A. MORET AND ROBERT N.J. VAN OOSTEN-A THREE-LEVEL MODEL IN ECONOMICS EDUCATION-IN 'ECONOMICS EDUCATION-RESEARCH AND DEVELOPMENT ISSUES'. PAPERS PRESENTED AT THE INTERNATIONAL RESEARCH SEMINAR HELD AT THE UNIVERSITY OF LONDON INSTITUTE OF EDUCATION 30 JULY-1 AUGUST 1985, PAG. 77-93 (UITG. ECONOMICS ASSOCIATION, LONDEN, 1986).
R.N.J. VAN OOSTEN EN A.L.A.MORET-ECONOMIE-IN LOSBLADIG ONDERWIJSKUNDIG LEXICON, JUNI 1985, PAG. SG 3200-1 T/M 11 (UITG. ......
ROBERT VAN OOSTEN EN ALPHONS MORET-THE MAIN FEATURES OF THE DUTCH NATIONAL PROJECT 'ECONOMICS EDUCATION FOR THE 13-16 AGE GROUP' (1978-1985)-IN 'EUROPEAN RESEARCH PERSPECTIVES ON ECONOMICS IN GENERAL EDUCATION' ED. BY RAYMOND RYBA, PAG. 71-79 (PUBL. BY THE ECC WORKING COMMITTEE ON ECONOMICS EDUCATION, 1986).
(ANONIEM)-ECONOMIE-IN 'DOCENTENGIDS' RUBRIEK 10,AFLEVERING 36, JUNI 1986 (LOSBLADIGE UITG. .....)
ALPHONS L. A. MORET EN ROBERT N.J. VAN OOSTEN-ONTWIKKELINGEN IN HET ECONOMIE-ONDERWIJS (MET ACCENT OP DE PERIODE 1975-1 985)-

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):