Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.40. Doos 40
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
2. Inventaris
2.40.
Doos 40
188 Werk in commissies mammoetwet (1). Studiecommissie vOS.
Aard van de stukken:
Enkele getypte en gestencilde vergaderstukken.
Periode 1959- 1964.
Toelichting op de serie omslagen "Werk in commissies mammoetwet":
De mammoetwet werd in 1968 ingevoerd. In de periode daaraan voorafgaand vanaf 1959 heb ik intensief deelgenomen aan landelijke adviescommissies over de invulling, qua urenaantal, qua inhouden, en qua didactiek van de economische vakken. Eerst was er een commissie uitgaande van de Raad van Leraren ("de commissie van tien"). Later een commissie uitgaande van de Inspecteur Dr. A. de Jong en een commissie uitgaande van de drie Pedagogische Centra ("de Coƶrdinatiecommissie") waaronder weer enkele subcommissies vielen..
Ik zat in het bestuur van de VOS (Veren. tot behartiging v.h. Onderwijs i.d. Staatswetenschappen). Als zodanig werd ik afgevaardigd, hoewel de leden Ć  titre personel gevraagd werden.
Ik verdedigde de economische vakken vanuit hun bijd rage aan de vorming als staatsburger. De bedrijfseconomische kanten verwees ik deels naar het beroepsonderwijs.
Mijn indruk achteraf is, dat ik positief kon helpen de economische vakken in VWO een gelijkwaardige plaats te geven ten opzichte van vakken als aardrijkskunde en geschiedenis. Mijn ervaring op Het Amersfoorts Lyceum met het verbeteren van het imago van de HBS-A in de jaren 1956 een volgende kwam mij daarbij ten goede. Daarnaast probeerde ik te bereiken dat het HAVO niet een soort aftreksel van de HBS-A zou worden, maar een echt nieuw schooltype.
Deze stukken zouden strikt genomen thuis horen in de archieven van de Raad van Leraren, de VOS, de drie pedagogische centra etc. Maar die archieven bestaan nauwelijks. Ik laat ze, bedenkende dat een ander ze al lang zou hebben weggegooid, doelbewust in deze inlevingscollectie. Het doorbladeren kan namelijk een snelle indruk geven van het moeizame proces van onderwijsvernieuwing. Met de aspecten van nieuwe inhouden, nieuwe dida ctiek,
190 Werk in commissies Mammoetwet (2B). Werkgroep Econ. Wetensch. en Recht (Insp. de jong
Aard van de stukken:
Convocatie eerste bijeenkomst (feb.1964).
Toelichitng:
Betreft de werkgroep "Economische wetenschappen en Recht" (VWO), ingesteld door Inspecteur Dr. A. de Jong.
In deze werkgroep zat ik met:
Drs. H.H. Ensing. Hij was een vertegenwoordiger van de traditionele HBS-A (auteur van het leerboek "Organisatie en techniek van de handel" ).
Drs. A.A. Bergmans. Ook een vertegenwoordiger van diezelfde stroming.
Prof. Dr. R. Slot. Had geen idee van middelbare scholieren. Steunde Heertje.
Dr. A. Heertje. Was in gedachten misschien al bezig met zijn "Kern van de Economie", een boek dat een bestseller zou worden onder de Mammoetwet.
Inspecteur De Jong was sterk gecharmeerd door Heertje. De meer wiskundige aanpak zou, dacht hij, de status van het vak economie verhogen. Een misvatting, vond ik, het vak zou op andere manieren zijn voorbereidend wetens chappelijk karakter moeten krijgen.
Tegen de drie heren Heertje, de Jong en Slot kon ik als eenvoudig docent niet op. In feite stond ik in deze commissie alleen.
Ik herhaal hier uit de eerste omslag van "Werk in commissies Mammoetwet", dat ik mij achteraf afvraag, hypothetisch:
Zou ik als gepromoveerd op de didactiek van het economieonderwijs, verbonden als stafmedewerker aan een pedagogisch centrum, meer goeds hebben kunnen stimuleren, meer slechts hebben kunnen tegenhouden?
Eerlijk gezegd denk ik van wel. Vreemd idee, dat Ć©Ć©n persoon toch zoveel invloed kan hebben op het onderwijs aan honderdduizenden. Arnold Heertje heeft die invloed gehad

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):