Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.16. Doos 16
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
2. Inventaris
2.16.
Doos 16
65 Het Amersfoorts Lyceum (SML) later de Scholengemeenschap De Amersfoortse berg (SAB). (1). Souvenirs leraarschap 1953-1960.
Aard van de stukken:
Souvenirs van mijn leraarschap, zeer heterogeen, met geschreven toelichtingen.
Periode 1953-1960, dus nog uit de tijd van 'Het Amersfoorts Lyceum'
Algemene toelichting op de omslagen Het Amersfoorts Lyceum (SML) later de Scholengemeenschap De Amersfoortse berg (SAB):
Ik hoop en vermoed dat tegen 2034, als de school 100 jaar bestaat, er extra aandacht besteed zal worden aan haar geschiedenis. Begonnen als Stichts Montessori Lyceum (SML), een particuliere school gesticht door ouders van de lagere Montessorischool Pallas Athene die aansluitend vervolgonderwijs wilden voor hun kinderen, werd de school na de tweede wereldoorlog een gesubsidieerde school onder de naam van Het Amersfoorts Lyceum (SML). Die letters SML gingen toen staan voor Socium Memores Laboramus oftewel "wij werken denkend aan onze makkers". Wie zouden d e bedenkers van deze spreuk onder die makkers verstaan hebben? Waarschijnlijk sloeg het op de grondslag van de school: "Het Amersfoorts Lyceum is een werkgemeenschap van leerlingen, docenten en ouders" (let op de volgorde!). Een zeldzame formulering. Onder rector Feitse Boerwinkel en diens opvolger Anton van der Meer had de school een eigen plaats in de wereld van de onderwijsvernieuwing, waarvan de WVO (Werkgemeenschap voor Vernieuwing van Opvoeding en Onderwijs), de Nederlandse tak van de NEF (New Education Fellowship), de sfeer van Cees Boeke, representant was. Zie de omslagen gewijd aan de WVO.
Bronnen voor de geschiedenis van de school zullen te vinden zijn in de publicaties verschenen bij lustra en reĆ¼nieĆ«n (onder andere de voortreffelijke uitgave "Een gevoel van vrijheid" in 1985 samengesteld door de oud-leerlingen Jan Groenendijk en Bard Bothe), enkele speciale schoolagenda's, krantenberichten misschien. De oogst zal, vrees ik mager zijn, want ik heb geen hoge dunk van het beheer

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):