Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.14. Doos 14
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
2. Inventaris
2.14.
Doos 14
56 Liturgie.
Aard van de stukken:
Stencils van orden van dienst, tijdschriftartikelen, aantekeningen van mijzelf over kerkelijke liturgie, zowel Protestante als Rooms Katholieke.
Toelichting:
In mijn studententijd (1952) hield ik mij al intensief bezig met de liturgie uit onvrede met de kerkdiensten die ik bezocht. Zie de inleiding voor een discussieclubje van meest VCSB-leden.
In mijn Johanneskerk-periode (jaren 60) hield ik eens een inleiding voor de kerkeraad hierover, zie de flanelbordteksten: evenwicht tussen rode en zwarte. Prompt besloot men voortaan het "Amen" door de gemeente te laten zingen in plaats van het te laten zeggen door de dominee. Maar ik ontdekte in de jaren daarna, dat deze vorm ook prompt tot sleur werd.
In onze ''t Zand-periode" was ik geboeid door de vernieuwingspogingen van Jack de Valk en Jan Terlaak. Zij vermeden de sleur door elke dienst mee te laten opbouwen door een werkgroepje.
In de jaren tachtig, toen de diensten weer c onformistischer werden, verloren wij elk kerkelijk contact.
En nu in 2000 heb ik mij als vrijmetselaar gemeld. In de toelichting schreef ik o.a.:
Symbolen.
In de jaren 70 maakten mijn vrouw en ik in de Paaswake van 't Zand voor het eerst kennis met de symboliek van de Paaskaars, zoals die in de RK kerk gebruikelijk is. Het is mij altijd bijgebleven.
Ik wordt na een droom vaak wakker, zodat ik er even over kan nadenken. Ook dromen werken zoals bekend sterk met symbolen, met een beeldtaal die ouder is dan de woordtaal.
Onze taal zit vol beeldspraak die mij als alpha zeer boeit. Het proces van het concrete naar het abstracte.
Bewust symbolen hanteren samenhangend met bouwen en met de komst van het licht zal mij vermoedelijk dan ook zeer liggen

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):