Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.8. Doos 8
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
2. Inventaris
2.8.
Doos 8
30 Souvenirs van Erasmiaans Gymnasium Rotterdam.
(6). Typerende leerboeken geschiedenis.
Aard van de stukken.
Twee boeken:
1. J.W. Pik - "Beknopt leerboek der vaderlandse geschiedenis" (1941, 10e dr.).
2. H. van Gelder - "Leerboek der oude geschiedenis". (1939, 10e dr.)
Toelichting:
Uit Pik heb ik als alpha jarenlang les gehad. Wat heb ik al die jaren daar nu echt van geleerd? Bitter weinig, al had ik een goed cijfer.
Het boek van Van Gelder betreft het uur oude geschiedenis dat de alpha's in de vierde klas kregen (bij mij was dat 1943/44). In 1998 bladerde ik het boek nog eens door Ik noteerde toen:
Verbijsterend.
Hoe kunnen de auteurs en onze docenten gedacht hebben dat het mogelijk was deze rijstebrijberg van kennis, grotendeels bestaande uit opsommingen van gebeurtenissen, doorspekt met namen en jaartallen, het geestelijk eigendom te laten worden van 16-jarigen?
Zij kunnen, denk ik dan, zo dom toch niet geweest zijn? Zij moeten toch geweten hebben dat van al die stof die wekelijks overhoord werd, na een aantal jaren vrijwel niets meer is blijven hangen?
Waarschijnlijk hadden zij een vaag vreemd idee, dat deze vluchtige kennismaking met een rijstebrijberg een soort algemeen begrip zou nalaten voor de geschiedenis van de oudheid.
Gek dat zij zich niet afvroegen welke grote lijnen zij wilden dat er in de geest zouden achterblijven. En dat zij niet op het idee kwamen na te gaan of die grote lijnen inderdaad beklijfden (hetgeen niet zo was immers). Gek dat zij nooit zinden op andere manieren om de klassieke wereld te laten leven voor jongeren.
Het moeten ongelooflijke kopkleppers geweest zijn.
In 2001 voeg ik hieraan toe:
Is het niet het normale gedrag van onderwijsgevenden zoals ik er Ć©Ć©n was? Zij zijn blij als ze de lessen redelijk hebben weten te geven die de buitenwereld (de school, de ouders, het departement) van hen vragen. Na afloop blazen ze uit. Tot kritisch over de inhoud nadenken komt het zelden

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):