In ons online archievenoverzicht kunt u zien welke archieven bij ons aanwezig zijn. Wij beheren de archieven van Amersfoort en acht andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
De collectie, ontdaan van metalen elementen, zit in ongeveer 100 archiefdozen (zgn. Amsterdammers), voorzien van een etiket met daarop de naam van de collectie ('Inlevingscollectie 20e eeuw") en de nummers van de omslagen die erin zitten.
Elke Doos bevat één of meer zuurvrije omslagen, elk met een vel A4 met
- Een korte omschrijving van de inhoud. ("Aard van de stukken")
- Een toelichting wat mijn gedachten zijn geweest over het mogelijke belang van de inhoud voor een latere historicus. ("Toelichting")
Deze A4-tjes heb ik gebundeld en voorzien van een inleiding. Op die manier kan een onderzoeker gemakkelijk nagaan of de collectie iets voor hem is, en zo ja, welke dozen hij zal opvragen.
1.4. Handreikingen voor raadpleging
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
1. Inleiding
1.4.
Handreikingen voor raadpleging
-- Bij het samenstellen heb ik voortdurend gedacht aan snelle raadpleging, aan doorbladeren, doorkijken, indrukken opdoen. Alles lezen zou onzinnig zijn. Het gaat om het oproepen van een tijdsbeeld.
-- Dit sluit niet uit, dat voor een bepaald onderzoek bepaalde omslagen intensieve bestudering waard zouden zijn. Ik hoop dat de beschrijvingen op de inliggende A4-tjes (die samen de hier volgende inventaris vormen) daarvoor voldoende aanwijzingen zullen geven, samen met het register..
-- De ordening van de omslagen is thematisch. Vaak omvat een thema een lange periode zoals bij visies op onderwijs, soms een korte zoals bij de Indonesische kwestie.
-- Selecteren wat voor een latere historicus belangrijk kan zijn en wat niet, blijft een speculatief werk. In deze collectie zullen elementen zitten, waarvan men zich later zal afvragen waarom ik die erin gelaten heb. Misschien dat nog een generatie later men daar weer anders over zal denken...........

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):