In ons online archievenoverzicht kunt u zien welke archieven bij ons aanwezig zijn. Wij beheren de archieven van Amersfoort en acht andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
De collectie, ontdaan van metalen elementen, zit in ongeveer 100 archiefdozen (zgn. Amsterdammers), voorzien van een etiket met daarop de naam van de collectie ('Inlevingscollectie 20e eeuw") en de nummers van de omslagen die erin zitten.
Elke Doos bevat één of meer zuurvrije omslagen, elk met een vel A4 met
- Een korte omschrijving van de inhoud. ("Aard van de stukken")
- Een toelichting wat mijn gedachten zijn geweest over het mogelijke belang van de inhoud voor een latere historicus. ("Toelichting")
Deze A4-tjes heb ik gebundeld en voorzien van een inleiding. Op die manier kan een onderzoeker gemakkelijk nagaan of de collectie iets voor hem is, en zo ja, welke dozen hij zal opvragen.
1.3. Uit welk milieu komt deze collectie?
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
1. Inleiding
1.3.
Uit welk milieu komt deze collectie?
In de laagst genummerde omslagen stopte ik wat gegevens over mijzelf en mijn gezin, zodat het milieu waaruit deze collectie stamt duidelijk is voor latere speurders. De verzameling draagt immers een persoonlijk karakter. Heel 'kort door de bocht' (zoals de trendy term van nu het uitdrukt): het milieu van een kleine intellectueel, waarvan er in de tweede helft van de twintigste eeuw duizenden geweest zijn.
Soms heb ik commentaren of toelichtingen op de stukken geschreven. Dat bevordert, dacht ik, het zich inleven in een mens levend in deze periode. Maar het gaat daarbij niet om mijn persoon (zoals in een familiearchief); de persoonlijke noot is bedoeld om de context te verduidelijken en inleving te bevorderen.
Een selectie uit deze collectie zou bijvoorbeeld over een x aantal jaren door een historicus die flink wat van de twintigste eeuw afweet gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor een tentoonstellinkje dat mensen met historische belangstelling zou boeien, omdat men zich kan identificeren met een persoon (gezin). Daarbij zou het niet belangrijk zijn, in hoeverre het beeld dat een historicus tevoorschijn zou roepen zou kloppen met mijn concrete individuele leven van nu. Het zou er veeleer om moeten gaan, of het een redelijke weergave is van een 20e-eeuwse doorsnee intellectueel, zodat men zich kan inleven in zo iemand. Zo'n identificatie is m.i. nodig om bij een groter publiek ingang te krijgen voor een globaler, abstracter historisch relaas.

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):