Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en acht andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
De collectie, ontdaan van metalen elementen, zit in ongeveer 100 archiefdozen (zgn. Amsterdammers), voorzien van een etiket met daarop de naam van de collectie ('Inlevingscollectie 20e eeuw") en de nummers van de omslagen die erin zitten.
Elke Doos bevat één of meer zuurvrije omslagen, elk met een vel A4 met
- Een korte omschrijving van de inhoud. ("Aard van de stukken")
- Een toelichting wat mijn gedachten zijn geweest over het mogelijke belang van de inhoud voor een latere historicus. ("Toelichting")
Deze A4-tjes heb ik gebundeld en voorzien van een inleiding. Op die manier kan een onderzoeker gemakkelijk nagaan of de collectie iets voor hem is, en zo ja, welke dozen hij zal opvragen.
1.2. Doel van de collectie
0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
1. Inleiding
1.2.
Doel van de collectie
Het primaire doel van de verzameling is om het een toekomstige historisch geïnteresseerde onderzoeker te vergemakkelijken zich in te leven in de tweede helft van de twintigste eeuw.
Naast het raadplegen van min of meer zakelijke bronnen zal, meen ik, het inleven in personen noodzakelijk zijn, zoals de psycholoog de introspectie niet kan missen. Dit geldt met name voor de generalisten. Cultuurhistorici in de lijn van Johan Huizinga zullen het moeilijk hebben met een eeuw als de twintigste. Een verzameling als deze vergemakkelijkt het snel een overzicht krijgen van uiteenlopende aspecten.
Raadpleging kan, na het lezen van een overzichtswerk over de twintigste eeuw, belangrijk zijn voor een historische student. In korte tijd (een week? een maand?), zal deze door te grasduinen zijn of haar tijdsbeeld kunnen verhelderen.
Een gevorderde onderzoeker zal via het register meer gericht met de verzameling omgaan, maar de inlevingsmogelijkheid blijft primair.
Deze verzameling weerspiegelt (facetten van) de wereld, bekeken vanuit één persoon (gezin). Alle knipsels bijvoorbeeld zullen in krantenarchieven ook te vinden zijn, maar hier gaat het om de vraag: Wat frappeerde een intellectuele lezer in die kranten? Ander voorbeeld: Hoe de inspraak van leerlingen zich ontwikkeld heeft, is globaal in de literatuur terug te vinden, maar hier gaat het erom: hoe beleefde een leraar dat proces op een bepaalde school? Nog een voorbeeld: De koude oorlog zal uit en te na beschreven zijn. Hier gaat het erom: welke sporen liet die na in een leven?
Kortom: Het gaat om een aanvulling op andere historische bronnen over de twintigste eeuw, die meestal gecentreerd zijn rondom instituties, thema's e.d. Men zou die macro kunnen noemen. Hier gaat het om een micro bron ("micro bron tegenover macro"): ervaringen vanuit één persoon (gezin).
Als secundair doel zie ik het bieden van aanvullende gegevens aan historische specialisten. Het register dient vooral daarvoor.

Kenmerken

Datering:
1940-2001
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
11,2 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0252 Inlevingscollectie 20e eeuw, 1940-2001
VERKORT:
NL-AmfAE 0252
Geografische namen:
Archiefvormer(s):