In ons online archievenoverzicht kunt u zien welke archieven bij ons aanwezig zijn. Wij beheren de archieven van Amersfoort en acht andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn niet uitsluitend de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden in een archiefbewaarplaats, maar ook archieven van particulieren uit deze gemeenten. Bekijk dit instructiefilmpje wanneer u stukken wil aanvragen. 
Uw zoekacties: mej. A.M. Nefkens, Rode-Kruishelpster in het krijgsgevangene...
x0116 mej. A.M. Nefkens, Rode-Kruishelpster in het krijgsgevangenenkamp te Amersfoort, 1943-1964, 1986
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0116 mej. A.M. Nefkens, Rode-Kruishelpster in het krijgsgevangenenkamp te Amersfoort, 1943-1964, 1986
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
In het kader van een Metamorfozeproject om oorlogsarchieven over Amersfoort te scannen is ook dit archief in 2018 geheel gescand. Onder ieder inventarisnummer zijn de scans geplaatst van de documenten horend bij de beschrijving. De originele stukken zijn waar nodig gerestaureerd. Het gehele archief is ontzuurt.
Diverse stukken zijn voorzien van aantekeningen door de archiefvormster voor overbrenging van het archief naar Archief Eemland
Het krijgsgevangenenkamp lag aan het einde van de Soesterweg en is in gebruik geweest in de periode april-augustus 1944. Na een algemene oproep aan alle ex-militairen werd hier bepaald wie afgevoerd werd naar een krijgsgevangenenkamp. Daarna is mej. Nefkens werkzaam geweest in het krijgsgevangenenkamp Waterloo (de huidige Prins Bernhardkazerne) te Amersfoort. In de periode december 1945 - oktober 1946 heeft mej. Nefkens geassisteerd bij de repatriëring van Nederlanders uit Nederlands-Indië.
14 Kasboekjes van gratis ontvangsten voor krijgsgevangenen en van ontvangsten voor A.M. Nefkens persoonlijk van krijgsgevangenen, 1943-1945. i
0116 mej. A.M. Nefkens, Rode-Kruishelpster in het krijgsgevangenenkamp te Amersfoort, 1943-1964, 1986
14
Kasboekjes van gratis ontvangsten voor krijgsgevangenen en van ontvangsten voor A.M. Nefkens persoonlijk van krijgsgevangenen, 1943-1945.
Omvang:
2 schriftjes

Ga
Kenmerken
Datering:
1943-1964, 1986
Soort toegang:
plaatsingslijst
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
C. van Beek
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0,5 meter
Herkomst:
schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0116 mej. A.M. Nefkens, Rode-Kruishelpster in het krijgsgevangenenkamp te Amersfoort, 1943-1964, 1986
VERKORT:
NL-AmfAE 0116
Geografische namen:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS