Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999

0100 Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
4. Regesten
Records 1 t/m 100
Records 101 t/m 200
244 Burgemeesters, schepenen, raad oud en nieuw en gemeente van de stad Amersfoort geven op verzoek van de landgenoten beneden Wede aan de Eem een schouwbrief:
- Volcken Bot en Gysbertgen Henrick Willamss weduwe en Reyertgen Geryt Willamss weduwe en de erfgenamen van deze twee overleden broers zullen onderhouden vanaf hun land de Dwarsdijk tot het Hoegelandt, zo hoog en zo breed als de meerderheid van de landgenoten zal vaststellen; Steven van Wee en Geryt Bot en hun opvolgers de dijk van de Dwarsdijk opwaarts tot aan het land van Peter Bot; Peter Bot tot aan het land van de erfgenamen van Jan Goedes; Jan Goedes erfgenamen met het klooster van Sint Aagten te Amersfoort tot aan Eelys van Weede Janss; Eelys van Weede met Johan Gysbert Jacobs soen en met Evert Poeyt tot aan de eng van Eelys van Weede; deze dijk zal iedereen onderhouden zo hoog en zo breed als de meerderheid van de landgenoten zal vaststellen;
- als er en wade of gat ontstaat zal degene die het dijkvak moet onderhouden dit maken binnen veertien dagen zoniet dan wordt het door de gezworenen aanbesteed;
- als de dijk overloopt zal de onderhoudsplichtige dat binnen 24 uur maken zoniet dat wordt dit weer aanbesteed;
- ieder jaar op Sint Pietersdag ad cathedram (22 februari) zullen de landgenoten op het Sint Joriskerkhof te Amersfoort twee gezworenen kiezen om de dijk twee keer per jaar te schouwen;
- de burgemeester op dat moment zal de eed afnemen;
- de eerste schouw vind plaats met Sint Geertruid (17 maart) en de tweede op Sint Jacobsavond (24 juli);
- overloop en schoeren zal men schouwen de hele periode van Sint Geertruid tot Sint Gallen (16 oktober);
- de sluis en andere zaken van belang zullen onderhouden worden naar grootte van het bezit van de landeigenaar;
- geen landeigenaar zal op zijn vak geen vee schutten;
- alle vreemd vee mag ieder landgenoten van zijn land schutten; - boeten moeten binnen een etmaal betaald worden, zo niet dan mogen de schout en gezworenen pandbeslag leggen op grond en goed van de betrokken landgenoot;
Op verzoek van de landgenoten door het stadsbestuur bezegeld met het stadszegel. In vidimus d.d. 6 september 1526.
N.B. Het verloren gegane origineel is getransfigeerd geweest de akte van bekrachtiging van de bisschop van Utrecht, David van Bourgondiƫ.
268 Willam de Wyse, schout, Geryt van Schayck, Geryt Henricz en Claes Geryts, schepenen tot Amersfoort, oorkonden dat Aert Goedenz namens de Poth heeft verklaard schuldig te zijn aan Evert Holl en zijn vrouw Alyt een jaarlijkse rente van twee Rijnse gulden, gevestigd op alle goederen van de Poth, met dien verstande dat de rente na beider dood bestemd moet worden voor de aankoop van olie die moet worden uitgedeeld aan de armen rond midvasten en uiterlijk voor Pasen; hij belooft voor hem en zijn opvolges als Pothbewaarder zich aan de overeenkomst te houden omdat van het kapitaal de hofstede gekocht is in de Teut waarop de Armenkapel staat. Oorspr. Met de zegels van de oorkonders min of meer compleet. In duplo. Lias.
0100 Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
4. Regesten
268
Willam de Wyse, schout, Geryt van Schayck, Geryt Henricz en Claes Geryts, schepenen tot Amersfoort, oorkonden dat Aert Goedenz namens de Poth heeft verklaard schuldig te zijn aan Evert Holl en zijn vrouw Alyt een jaarlijkse rente van twee Rijnse gulden, gevestigd op alle goederen van de Poth, met dien verstande dat de rente na beider dood bestemd moet worden voor de aankoop van olie die moet worden uitgedeeld aan de armen rond midvasten en uiterlijk voor Pasen; hij belooft voor hem en zijn opvolges als Pothbewaarder zich aan de overeenkomst te houden omdat van het kapitaal de hofstede gekocht is in de Teut waarop de Armenkapel staat. Oorspr. Met de zegels van de oorkonders min of meer compleet. In duplo. Lias.
Datering:
1501 augustus 23 op sunte Bertelmeus avent
tevens:
825
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 650
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1342-1999
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Beperkt voor stukken jonger dan 40 jaar
Omvang:
34,4 meter
Herkomst:
Bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0100 Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999
VERKORT:
NL-AmfAE 0100
Geografische namen: