Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999

0100 Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
4. Regesten
Records 1 t/m 100
110 Burgemeesters, schepenen en gemene raad, oud en nieuw en gemeente van de stad Amersfoort oorkonden dat zij met de broeders van de Heiligen Geest geheten die Potbroederes, zijn overeengekomen dat zij zich ten eeuwigen dage zullen houden aan de volgende punten:
- de broeders zullen, conform de wens van het stadsbestuur, het bestuur op zich nemen van de Heiligen Geest en de Pot geheten die arme huyssittende, waarbij de stad de bescherming van de goederen daarvan op zich neemt;
- indien de Heilige Geest of de arme Huyssittende om hulp of advies vraagt, dan staat het bestuur daarvoor open;
- de Potbroeders zullen met de pot rondgaan en de thuis zittende armen daarmee bezoeken;
- de broeders zullen zich niet inlaten met de kapelanie, die blijft onder toezicht staan van de raad, naar gewoonte;
- legaten aan de Heilige Geest of de huyssittende zullen tot een bedrag van 20 Beierse gulden gelijk worden gesteld aan schenkingen aan de Grote Kerk;
- van iemand die wekelijks aalmoezen ontvangt van de Pot en overlijdt, komt zijn eventuele erfenis aan de Pot, behalve wanneer er een erfgenaam is die van aalmoezen leeft;
- de Potbroeders zetten zich in ten behoeve van de armen op eigen kosten;
- het aantal broeders mag worden uitgebreid tot maximaal 13;
- de broeders kiezen uit hun midden een bestuur van drie procuratoren, die door de raad niet in een andere dienst mogen worden aangesteld, bijvoorbeeld als kerkmeester en waarvan er een wordt belast met het goederenbeheer en het doen van de rekening;
- de procuratoren hebben de instemming van de broeders nodig bij de aan- en verkoop van renten;
- de broeders zijn verplicht om vergaderingen van de broederschap bij te wonen;
- ongeoorloofde afwezigheid wrdt bestraft met een boete van een halve oude Vlaamse groot; -- besluiten in de broederschapsvergadering worden bij meerderheid van stemmen genomen. Oorspr. Met het grootzegel van de stad.
166 Burgemeesters, schepenen en raad van Amersfoort oorkonden dat Geryt Reyers soen en Jan Brant als kerkmeesters van de Sint Joriskerk hebben ontvangen met instemming van de oude en nieuwe raad en de gemeente van Johan Foeijer 20 gouden Rynsguldens voor het uitdelen van wijn aan de armen aan huis, met dien verstande dat bij verzuim de Poth jaarlijks 1 gouden Rijnse gulden zal ontvangen. Oorspr. Met het grootzegel van de stad, geschonden.
0100 Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
4. Regesten
166
Burgemeesters, schepenen en raad van Amersfoort oorkonden dat Geryt Reyers soen en Jan Brant als kerkmeesters van de Sint Joriskerk hebben ontvangen met instemming van de oude en nieuwe raad en de gemeente van Johan Foeijer 20 gouden Rynsguldens voor het uitdelen van wijn aan de armen aan huis, met dien verstande dat bij verzuim de Poth jaarlijks 1 gouden Rijnse gulden zal ontvangen. Oorspr. Met het grootzegel van de stad, geschonden.
Datering:
1466 november 10 op sunte Martyns Avont inden wynter
tevens:
1202
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 650
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1342-1999
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Beperkt voor stukken jonger dan 40 jaar
Omvang:
34,4 meter
Herkomst:
Bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0100 Stichting Armen de Poth te Amersfoort, 1342-1999
VERKORT:
NL-AmfAE 0100
Geografische namen: