Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

0099 Gecombineerd Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis te Amersfoort, 1326-2010
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Regesten
13 Burgemeesters, schepenen en gemene raad oorkonden dat zij, met instemming van de oude raad en de gemeente, verkocht hebben aan Jhan Soes Jhans soen de tijnsen die de stad jaarlijks ontvangt, namelijk van Evert Visschuit van Wouter Louwen hofstede 12 penningen; Gheriit van Vlowiic van de Schonen hofstede 4,5 penning; Ghisebert Mewus soen van een rondeel 3 groten; dezelfde van de hofstede waar hij op woont 3 schellingen; Gheriit de Gulden en zijn vrouw tussen hun huis en de Melenberch 6 schellingen; dezelfde van de laatste hofstede in de richting van de berg 4 schellingen; dezelfde hofstede 2 schellingen; Heyne van Egdam van zijn hofstede 3 penningen; Willam Dietelde soen van Perren lande 29 penningen; Symon Heynen soen van Egdam van Doelners berghe 2 schellingen; dezelfde van de Leghe Acker 12 penningen; Henric Symons soen van de hofstede waar hij op woont 3 schellingen; Kurstgen Dwinghelant van haar hofstede buiten de Rodetoren 3 schellingen en 3 penningen; Evert van Middacht van zijn hofstede 3 schellingen; Jhan Meye en Elyas vanden Velde van hun hofstede 3 schellingen en 3 hellingen; Gheriit Hoeft van een boog op de Ketelaarsbrug 4 penningen; jonge Bertout Pouwels soen van de Kelremont 7 penningen; Camper Ghise van Halmans hofstede 2 penningen en een halve helling; Griete uutden Wiwer van de vijver die van Reyner Ghisen soen was 2 penningen; Peter Gherit Soes soen en Lambert Pielman van een halve burgwal 6 penningen; Jacob van Wederhorst van twee akkers bij de Cruysberch die van heer Jhan van Hamert waren 18 penningen en 14 penningen; Henric Everts soen en Feuyse zijn vrouw van Tydelmans erve 2 penningen; Tyman Bastert van de helft van een hof die van Wouter Riclande soen was 1 groot; Ghise van Affenderp van Nyenlande aan het einde van Veernhese 3 schellingen; Gheriit die Gulden en zijn vrouw van Nyenlande 17 Brabantse; van Heynric Vlieghesenger van een akker 17 Brabantse payment; met voorwaarde dat Jhan geen toestemming mag geven om op de percelen buiten de stad
94 Wilhem van Huekellem, abt van Sint Paulus te Utrecht, beleent Henrick van Rijn met de helft van anderhalve hoeve england, met bos, ongeslagen veen, veld en drievierde deel geslagen veen, in Hees tussen de Vuurse en de eerste Zandhaar, aan de oostzijde begrensd door Meerten Nannincs soen, aan de westzijde de erfgenamen Johan van Hemerten, nadat Reijner Poeijt Bertouts soen afstand ervan heeft gedaan, ten overstaan van de leenmannen Goesen Bosch Willamss en Jacob vander Weterijng. Fragment van het zegel van de abt
0099 Gecombineerd Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis te Amersfoort, 1326-2010
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Regesten
94
Wilhem van Huekellem, abt van Sint Paulus te Utrecht, beleent Henrick van Rijn met de helft van anderhalve hoeve england, met bos, ongeslagen veen, veld en drievierde deel geslagen veen, in Hees tussen de Vuurse en de eerste Zandhaar, aan de oostzijde begrensd door Meerten Nannincs soen, aan de westzijde de erfgenamen Johan van Hemerten, nadat Reijner Poeijt Bertouts soen afstand ervan heeft gedaan, ten overstaan van de leenmannen Goesen Bosch Willamss en Jacob vander Weterijng. Fragment van het zegel van de abt
Datering:
1438 februari 6
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 613
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1326-2010
Inhoud/samenvatting:
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie, eigendommen en taken van de vier archiefvormers Het archief bevat papieren documenten, charters en kaarten
Depotlocatie:
Amersfoort
Soort toegang:
Inventaris
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
41,5 meter
Herkomst:
Bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0099 Gecombineerd Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis te Amersfoort, 1326-2010
VERKORT:
NL-AmfAE 0099
Geografische namen: