Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeenten Hoogland en Duist, De Haar en Zevenhuizen, 1644-1983

0071 Gemeenten Hoogland en Duist, De Haar en Zevenhuizen, 1644-1983

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2.2. Archief van de gemeente Hoogland, 1811-1973(1983)
2.2.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.2.2.13. Openbare gezondheid
2.2.2.13.10. Volkshuisvesting
0071 Gemeenten Hoogland en Duist, De Haar en Zevenhuizen, 1644-1983
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2.2. Archief van de gemeente Hoogland, 1811-1973(1983)
2.2.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.2.2.13. Openbare gezondheid
2.2.2.13.10.
Volkshuisvesting
De gemeente Hoogland kende sinds 1950 een adresaanduiding in de zin van een straatnaam met een huisnummer. Voor die tijd was er sprake van een wijkaanduiding met een individueel volgnummer. Sinds de invoering van dat systeem in 1851 veranderden die aanduidingen regelmatig en hoewel er een concordans bewaard is gebleven van de hernummering in 1950 bleek het ondoenlijk de oudere wijknummers te herleiden naar een huidige adres-aanduiding. Verder was een groot deel van de bouwtekeningen daterend na 1950 in een eerder stadium (waarschijnlijk kort na 1 januari 1974) overgenomen door de toenmalige Dienst Gemeentewerken van de gemeente Amersfoort en daar van een nieuw 'Amersfoorts' nummer voorzien. Daarom zijn in deze inventaris slechts de bouwzaken opgenomen die dateren van vƃĀ³ĆƒĀ³r 1951. De resterende en in het archief aangetroffen bouwtekeningen over de periode 1951-1974 werden van een 'Amersfoorts' nummer voorzien en bij de eerder overgebrachte bouwtekeningen over die periode in het archief van de afdeling Bouwen en Wonen gevoegd. Bijlagen III en IV van deze inventaris vormen een nadere ingang op de bouwtekeningen. Bijlage III geeft een chronologische opsomming van de bouwzaken over de periode 1892-1936 en vermeldt de naam van de aanvrager, de aard van het bouwwerk en het jaartal van aanvrage en, indien bekend, de kadastrale sectie en het adres. Voor bijzonderheden omtrent de bouwzaken die dateren na 1936 kunnen de registers worden geraadpleegd die de gemeente sinds 1937 heeft bijgehouden. Bijlage IV is een uitwerking van de concordans die werd opgemaakt naar aanleiding van de adreswijziging in 1950 en waarin ook latere adreswijzigingen zijn verwerkt. Dit maakt het in vele gevallen mogelijk de adresaanduiding van een oude bouwzaak te herleiden naar een bestaand adres.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1644-1983
Inventaristitel:
D.C.W. Steenbeek, Inventaris van de archieven van de voormalige gemeenten Hoogland en Duist, de Haar en Zevenhuizen, 1644-1973 (1983). (Amersfoort, 1993)
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Dirk Steenbeek
Openbaarheid:
Openbaarheid beperkt voor enkele inv.nrs.
Omvang:
46,5 meter
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0071 Gemeenten Hoogland en Duist, De Haar en Zevenhuizen, 1644-1983
VERKORT:
NL-AmfAE 0071
Geografische namen: