Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stads- c.q. gemeentebestuur Amersfoort, 1811-1945

0002.01 Stads- c.q. gemeentebestuur Amersfoort, 1811-1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
1. Stukken van algemene aard (1811-1913)
Speciaal voor het gedeelte van het archief over de periode 1811-1913 is het van belang te weten hoe daar onderzoek in gedaan moet worden.
Omdat de correspondentie de ruggengraat is van dit archief is dit de eerste bron om in te gaan zoeken.
De correspondentie is toegankelijk via agenda's en, belangrijk voor onderzoek, de trefwoordenindexen op de agenda's. Belangrijk is wel te bedenken dat de trefwoorden eigentijds zijn en daardoor niet altijd overlappen met hedendaagse termen.
Is er correspondentie gevonden dan is de volgende stap te bekijken of er informatie te vinden is in de notulen van het college van B&W en de gemeenteraad.
Tenslotte kan via de inventaris nog op onderwerp gezocht worden.
1.2. Correspondentie
0002.01 Stads- c.q. gemeentebestuur Amersfoort, 1811-1945
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
1. Stukken van algemene aard (1811-1913)
1.2.
Correspondentie
De correspondentie had in de loop der jaren de volgende indeling:
Vanaf 1819 is op elk stuk vermeld in welke vergadering van de burgemeesters, na 1825 burgemeester en wethouders, het is behandeld. De stukken zijn per vergadering genummerd. Over de periode 1813-1832 zijn er "brievenboeken" met afschriften van verzonden brieven. Na 1832 kregen de uitgaande stukken hetzelfde nummer als het ingekomen stuk waar het een antwoord op was.
Rond 1830 is men van de nummering per vergadering afgestapt en kregen de brieven bij inschrijving in de agenda een doorlopend nummer.
Uit de inventaris van het oud-archief van Reynders blijkt dat er bundels ingekomen en verzonden stukken zijn geweest (de zogenaamde resolutieboeken). Daarnaast zijn er nog bijlagen bij de raadsnotulen geweest en series correspondentie met A-, B- en NMS-nummers.
De stukken betreffende het Armwezen (A-nummers) werden in de periode 1837-1872 apart geagendeerd en geordend. Dit had te maken met de omvangrijke administratie als uitvloeisel van de Armenwet (bedeelden moesten door de gemeente waar ze waren geboren onderhouden worden).
De burgemeestersstukken (B-nummers) zijn in de periode 1854-1890 apart ingebonden geweest, maar hiervan is nauwelijks iets teruggevonden.
Tenslotte de NMS-stukken (nationale militie en schutterij). Deze werden ook apart geagendeerd en geordend in de jaren 1835-1875. Hiervan is slechts een klein gedeelte aangetroffen.
Voor alle drie de series geldt dat ze zoveel mogelijk als serie bijelkaar gevoegd zijn en in de inventaris onder de desbetreffende rubriek zijn geplaatst.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1945
Inhoud/samenvatting:
Dit archief bevat stukken betreffende alle taken die door het gemeentebestuur uitgevoerd worden
Depotlocatie:
Amersfoort
Soort toegang:
inventaris
Auteur:
Sjoukje Straub
Openbaarheid:
Volledig op enkele inv.nrs. na.
Omvang:
194,2 meter
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0002.01 Stads- c.q. gemeentebestuur Amersfoort, 1811-1945
VERKORT:
NL-AmfAE 0002.01