Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
6. Regesten
Records 1 t/m 100
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
425 Weyndelmoet, weduwe van Willem van Ravenzwade Hermenszoen en Gosen van Ravenzwade Hermenszoen oorkonden ten overstaan van hun gemene magen en vrienden Gherijt van Wijck, Gherijt van Wijck Floriszoen, Gherijt van Hemert, Willem vander Warde Dircxzoen, Ott van Lewen en Alert Loeff, dat een rechte maagscheiding tussen beiden tot stand is gekomen waarbij Weyndelmoet ontvangt:
1. een akker land van 2 morgen onder Wijff dijcxvelt, aan de bovenzijde begrensd door het land van de heer van Egmond, aan de benedenzijde door dat van Willem Gherit Vrientszoen;
2. een akker land van 7 hond in de maalschap van Ravenzwade, strekkend van de Hoghe Hoff tot aan de maat, aan de bovenzijde begrensd door het land van de kinderen van Heinric van Hoeft, aan de benedenzijde door dat van Weyndelmoet en Gosen voornoemd en
3. de rechte helft van de Hoghe Hoff en de Leghe Hoff, gelegen bij het land van de kinderen van Hermen van Varsten, en waarbij Gosen ontvangt:
1. een halve akker land, die heeft behoord aan wijlen Willem Jan Vrientszoen, in de maalschap van Rijswijck, strekkend met de bandijk tot aan de poldergracht, aan de bovenzijde begrensd door het land van Ott van Lewen, aan de benedenzijde door dat van Gherijt Donys van Lewen Dirxzoen;
2. twee hofsteden aldaar, met opstallen, groot ongeveer 4 morgen land, strekkend van de Wijff dijck tot aan de Gress camp, aan de bovenzijde begrensd door het land van Rijqwijn Gosenzoen, aan de bedenzijde door dat van Willem van Hemert, behoudens de lijftocht van zijn moeye Weyndelmoet voornoemd aan de benedenste hofstede en
3. de rechte helft van de Hoghe Hoff en de Leghe Hoff voornoemd; terwijl zij alle gelden delen die men aan de boedel nog verschuldigd is. Oorspr.; met de zegels van de oorkonders gevolgd door die van de getuigen; het eerste, derde en zevende verloren.
549 Meijnse Reijnerss, schout, en Willam Meijnsens, Jacob Loechss, Peter Rutghers en Volken Gherytss, schepenen van de Duist en de Haar, oorkonden dat Gherijt Aernt Scaepss en Petertgen zijn vrouw elkaar vermaken alle duisten die aan Aernt Scaep hebben toebehoord, aan de zuidzijde begrensd door Goede Ghijsbertss en de erfgenamen Willam Pij en aan de noordzijde door Mathijs Gherijts en Evert Bot. Oorspr.; eerste en derde zegel en fragment van het vierde aanwezig.
0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
6. Regesten
549
Meijnse Reijnerss, schout, en Willam Meijnsens, Jacob Loechss, Peter Rutghers en Volken Gherytss, schepenen van de Duist en de Haar, oorkonden dat Gherijt Aernt Scaepss en Petertgen zijn vrouw elkaar vermaken alle duisten die aan Aernt Scaep hebben toebehoord, aan de zuidzijde begrensd door Goede Ghijsbertss en de erfgenamen Willam Pij en aan de noordzijde door Mathijs Gherijts en Evert Bot. Oorspr.; eerste en derde zegel en fragment van het vierde aanwezig.
Datering:
1479 Augustus 11 des woensdaghes nae sinte Louwerens dach
tevens:
3966-119
NB:
In dorso: 'Gherijt Scaep'.
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 700
Records 701 t/m 738
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1300-1810
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van het Stadsbestuur van Amersfoort, 1300-1810. (Amersfoort, 2003), inv. nrs. 1-2269
Soort toegang:
Inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
92 meter en 54 meter charters: 125,5 m
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
VERKORT:
NL-AmfAE 0001.01
Geografische namen:
Archiefvormer(s):