Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Kleurenfilmpje ontdekt van Amersfoort in oorlogstijd

Vorig jaar dook een uniek amateurfilmpje op in kleur van Amersfoort in oorlogstijd. Het filmpje ging zondag 19 januari 2020 in première tijdens de opening van onze tentoonstelling ‘Amersfoort Bevrijd. Vreugde & verdriet’ van Archief Eemland. Het filmpje is nu voor iedereen te zien via onze website.
 

Bewegende beelden van Amersfoort

Het 16 mm-filmpje werd door Richard van Driel Petri in de nalatenschap van zijn grootouders Dick en Sara Duiker gevonden. Zij waren de eigenaren van de gerenommeerde fotowinkel Duiker aan de Slotlaan in Zeist tussen 1919 en 1952.
Op de bewegende beelden die hoofdzakelijk gefilmd zijn vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuijtierslaan, zijn onder andere Duitse soldaten te zien en enkele op het spoorwegemplacement rijdende stoomlocomotieven met op de achtergrond de wagenwerkplaats en het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk. De originele film is begin januari geschonken aan Archief Eemland.

Film in kleur

“Een in de oorlog gemaakte amateur kleurenfilm is bijzonder zeldzaam” vertelt senior collectiebeheerder Dirk Steenbeek die de filmbeelden uitgebreid onderzocht. “Omdat het burgers in de Tweede Wereldoorlog verboden was om te fotograferen en te filmen, zeker militairen en militaire objecten, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker blijft vooralsnog onduidelijk”.
 
Schenking 500x375
Richard van Driel Petri tijdens de schenkingsovereenkomst in aanwezigheid van Ina Loovers, directeur en Henk van Tilburg en senior collectiebeheerder van Archief Eemland @Archief Eemland