Zoekwijzer

Historisch onderzoek bij Archief Eemland

Archief Eemland beschikt over veel informatie en gegevens over de historie van Amersfoort en de regio Eemland. Zoeken in het Archief kan daarom lastig zijn. Om u hierbij te helpen geven we u in deze zoekwijzer een aantal praktische handvatten voor het doen van historisch onderzoek.

Wij helpen u graag
Archief Eemland helpt u graag bij uw onderzoek naar historische informatie. U bent van harte welkom in de studiezaal in De Observant (Stadhuisplein 7 te Amersfoort). De actuele openingstijden vindt u op deze website. U kunt ons bereiken via 033-4695017 of archiefeemland@amersfoort.nl.

De zoekvraag bepalen

Wanneer u een onderzoek start begint u met het bepalen van uw zoekvraag. Het is vaak handig om met een algemene vraag te beginnen. Aan de hand van gegevens uit literatuur kan u deze vraag vervolgens verfijnen.

Als hulpmiddel voor het bepalen van uw zoekvraag kunt u de volgende vraagwoorden gebruiken: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. U zoekt bijvoorbeeld naar informatie over de winkel (wat) van uw grootvader (wie) op het Julianaplein (waar) in de jaren 1950 en 1960 (wanneer).

Zoeken in literatuur

De volgende stap is het doen van literatuuronderzoek. Dat betekent dat u gaat zoeken naar boeken en artikelen over het onderwerp van uw vraag.

Na dit literatuuronderzoek is uw vraag misschien al beantwoord en bent u daarmee tevreden. Zo niet dan kunt u uw zoekvraag aanpassen en verder gaan met uw onderzoek.

Zoeken in archieven

Na afronding van het literatuuronderzoek is het tijd voor het zoeken in archieven. Wellicht was uw grootvader lid van de plaatselijke afdeling van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel of van de Kring Amersfoort van de Vereniging voor het Grootwinkelbedrijf.

Zoeken in ander historisch materiaal

Naast een bibliotheek en archieven heeft Archief Eemland nog ander historisch materiaal. Dit materiaal is grotendeels digitaal te vinden via deze website. Misschien zijn er nog foto's van de winkel van uw grootvader op het Julianaplein. Of misschien kunt u nog advertenties van de winkel in de kranten terugvinden.

Hier volgt een overzicht van de bronnen waarin u verder kunt zoeken