Veelgestelde vragen


Wij helpen u graag
Wilt u meer weten over de Oral History collectie? U kunt gerust langskomen of contact met ons opnemen. Het zelfstandig raadplegen van de archieven en collecties is kosteloos, evenals het zelf maken van foto's. Wel worden kosten in rekening gebracht voor verdere door Archief Eemland te leveren diensten.

Wat kunt u vinden in de Oral History collectie?

De Oral History-collectie bestaat uit 184 interviews afgenomen bij 81 personen..

Om toekomstige generaties een goed beeld te geven van het dagelijks leven in Amersfoort en om de collectie meer divers te maken, is Archief Eemland in samenwerking met Museum Flehite in oktober 2002 begonnen met het project "Diversiteit van het Amersfoortse geheugen". Dit project richtte zich als eerste op migranten in Amersfoort en vooral van Turkse en Marokkaanse afkomst. De collectie werd en wordt uitgebreid met gesprekken met andere bewoners van Amersfoort.

De collectie bevat zowel algemene levensverhalen van Amersfoorters als verhalen toegespitst op een bepaald thema. Archief Eemland heeft de volgende vier thema's: Geboren Amersfoorters, Ondernemers, Nieuwe Amersfoorters en Thematische interviews.

Waar kan ik de interviews beluisteren?

Enkele geluidsfragmenten van interviews zijn online te beluisteren.

De volledige interviews kunt u beluisteren in de studiezaal van Archief Eemland. Medewerkers van de studiezaal helpen u graag op weg. Ieder interview is beschreven en geïndexeerd. U kunt hierdoor gemakkelijk een interview uitkiezen en vooraf besluiten welke tracks u wilt beluisteren. Naast de interviews zijn ook foto's en divers archiefmateriaal verzameld.

Actuele openingstijden vindt u hier.

Meer informatie over Oral History?

Doel

Archief Eemland is de plaats waar de geschiedenis van Amersfoort en omgeving bewaard wordt middels documenten en foto's. Persoonlijke verhalen over het leven toen vormen een mooie aanvulling hierop. Het stelt ons in staat om kennis te nemen van feiten, gevoelens en manieren van leven die in de officiële historie grotendeels verborgen blijven. Mondelinge geschiedenis schept een levendiger en persoonlijker beeld van ons verleden, omdat mensen zelf aan het woord zijn over hun eigen belevenissen in het dagelijks leven.

Methode

De Oral History collectie bestaat uit verhalen van mensen die verbonden zijn aan Amersfoort. Soms komen ze zelf naar het archief met oude foto's en documenten en blijken veel te kunnen vertellen over een bepaald onderwerp of over Amersfoort vroeger, soms worden ze door ons benaderd. Daarna volgt een huisbezoek om kennis te maken met de interviewer en om onze werkwijze uit te leggen.

Bij Archief Eemland volgen wij een methode van semigestructureerd interviewen. Hierbij biedt de interviewer in een open vraag een algemeen onderwerp aan. Een open vraag zoals "vertelt u iets over uw gezin vroeger", waarna de verteller alle ruimte krijgt om zelf te kiezen wat hij of zij wil vertellen. Na afloop kan de interviewer doorvragen over bepaalde aspecten van het verhaal. Vaak blijkt dat dan herinneringen naar boven komen die de verteller al lang vergeten was. Als herinnering en dank krijgt de verteller een CD van het interview.

Het Oral History team vindt het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op hun vakgebied. Dit gebeurt door het bezoeken van studiedagen, door contacten met collega's en door literatuurstudie. Nieuwe interviewers krijgen een grondige training.