Ondernemers

Ondernemen is van alle tijden. Maar hoe was het om een winkel of verhuisbedrijf in Amersfoort te hebben voordat de groei van de stad in de jaren '80 inzette? Verschillende (oud) ondernemers zijn geïnterviewd over specifieke zaken van hun onderneming, bijvoorbeeld over de contacten met de klanten en de leveranciers. Zij vertellen welke plaats het bedrijf in nam binnen het Amersfoortse aanbod en hoe het stond met de sociale situatie van de ondernemer en zijn gezin binnen de Amersfoortse gemeenschap.

geluid icoon2 Diversen geluidsfragmenten

 

Wim van Dijen van de Firma van Dijen
Het volledig interview vindt u in collectie MA11  P1010150

Wim van Dijen experimenteerde al met 5 jaar in het Sluisje de smederij van zijn vader. Hij vertelt hoe zwaar het was voor een smid om in de jaren '40 en '50 voldoende eten op tafel te krijgen voor een gezin met 9 kinderen. In de vakanties konden de kinderen zorgeloos spelen.

   

Tijdsduur 1:00 min.


Tijdsduur 0:53 min.

 

Onderneemster Joke Pot-Kraaijenest
Het volledig interview vindt u in collectie MA13  PICT0036

Joke Pot was als echtgenote van het verhuisbedrijf Pot van haar man heel actief. Zij vertelt over de klantenkring van het verhuisbedrijf en de invloed van de Verzuiling in de jaren '50.

   

Tijdsduur 1:44 min.

 

Supermarkt eigenaar Ali Alagoz
Het volledig interview vindt u in collectie DAGT16  Ali Alagoz met Ismail Aykul

Ali Alagöz eerste generatie Turkse Amersfoorter kwam in zijn tienerjaren naar Amersfoort. Hij bouwde een mooie carrière op, via horeca, exportbedrijf en groothandel opende hij in 2001 zijn supermarkt Gözde Plaza aan de van Randwijklaan 10.

     

Tijdsduur 3:14 min.