Nieuwe Amersfoorters

Ook in Amersfoort wonen veel nieuwe Nederlanders die het land van herkomst achter zich hebben gelaten om hier een nieuw leven te beginnen. Hun persoonlijke belevenissen en de ervaringen van Amersfoorters die hen toen ondersteunden zijn opgetekend in deze collectie. Ze vertellen over wonen, werken en over het naar school gaan. Integreren in een onbekende samenleving.

geluid icoon2 Diversen geluidsfragmenten

 

Indase Vrinda Thakur
Het volledig interview vindt u in collectie DAGAL1 Vrinda

Vrinda Thakur is afkomstig uit India en is in 1997 verhuist naar Amersfoort. Zij vertelt over haar ervaringen als nieuwkomer in de wijk Kattenbroek.

   

Tijdsduur 01:30 min.

 

Hongaarse vluchteling Jozef Daniel
Het volledig interview vindt u in collectie DAGV7image001

Jozef Daniel, een Hongaarse vluchteling, vertelt over de aankomst in Nederland en ontvangst in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Jozef werkte 36 jaar bij garagebedrijf van Keulen en trouwde met de dochter van zijn werkgever. Hij kwam als vluchteling in een gastgezin in Amersfoort terecht.

   

Tijdsduur 1:38 min.

 

Marrokaanse Chaib Zouhri
Het volledig interview vindt u in collectie DAGM3100 0309

Chaib Zouhri is geboren in Marokko en kwam in 1966 naar Nederland. Hij werkte als productiemedewerker.
Pas  in 1993 kon hij zijn gezin uit Marokko over laten komen.

   

Tijdsduur 00:51 sec.

 

Turkse Handan Ugur Ozsoy
Het volledig interview vindt u in collectie DAGT7handan2

Hayriye Ugur-Őzsoy is geboren in Adapazar en de eerste Turkse vrouw in Amersfoort. In 1974 ontmoette zij Prinses Beatrix en Prins Claus tijdens hun werkbezoek aan Amersfoort. Ze was actief bij de Stichting Werkgroep Buitenlandse werknemers en als groepstherapeut bij het RIAGG in Amsterdam. 

   

Tijdsduur 05:00 min.