Geboren Amersfoorters

Als je in de 20ste eeuw in Amersfoort geboren en getogen bent, dan is er veel te vertellen over vroeger. Interviews over familie, de lagere schooltijd, de Verzuiling, de Tweede Wereldoorlog en Kamp Amersfoort. Een aantal Amersfoorters is geïnterviewd over dingen die verdwenen zijn en inmiddels tot het verleden van Amersfoort behoren.

Diversen geluidsfragmenten

Kunstenaar Hans Lampe
Het volledig interview vindt u in collectie GAG12 Interviewster Gemma Baten in gesprek met Hans Lampe

Hans Lampe, beeldend kunstenaar en grafische ontwerper, is geboren in 1939 in 'de rooie hoek'van het Soesterkwartier. Hij vertelt o.a. over Oma van Ginkel waar de jongens uit de buurt bij elkaar komen.  

 Tijdsduur: 1:36 min.

 

Geboren Amersfoorter Ep Moors
Het volledig interview vindt u in collectie GAG10Ep Moors

Ep Moors is geboren in het Soesterkwartier en was hoofd bevolking Gemeente Amersfoort. Hij ging naar een streng katholieke Mulo.

   

Tijdsduur: 1:13 min.

 

Fietsenmaker Johan Moro
Het volledig interview vindt u in collectie GAG2Johan Moro

Johan Moro was fietsenmaker en had een fietsenwinkel in Amersfoort. Hij werd net als alle andere Amersfoorters aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin tijdelijk geëvacueerd naar het noorden van Nederland.

        

Tijdsduur: 4:24 min.

 

Geboren Amersfoortse Cootje Wispelweij
Het volledig interview vindt u in collectie GAG7Mevr. Wispelweij

De vader van Cootje Wispelweij was voor de oorlog adjudant onderofficier in de kazerne aan de Leusderweg. Cootje vertelt over de buurtbewoners die wachtten op de gedetineerden uit Kamp Amersfoort wanneer deze op transport worden gesteld. Haar vader was betrokken bij één van de gevangenen uit Putten.

   

Tijdsduur: 2:04 min.

Tijdsduur: 2:49 min.