Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Soest, 1812-1928

0902 Gemeentebestuur Soest, 1812-1928

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. Inventaris
2.3. Subarchieven
2.3.3. N.V. Soester Paardentramweg
0902 Gemeentebestuur Soest, 1812-1928
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. Inventaris
2.3. Subarchieven
2.3.3.
N.V. Soester Paardentramweg
Datering:
1891-1926
NB:
In 1892 werd door het ministerie van waterstaat, handel en nijverheid aan P.J.M. Stevens vergunning verleend tot exploitatie van een paardentramdienst tussen Amersfoort en Baarn. Na het overlijden van deze belangrijkste initiatiefnemer werd bij besluit van de minister van 14 december 1894 nr. 124 de concessie overgedragen aan P.J. Raaijmakers. Inmiddels was de opzet beperkt tot een tramlijn van Soest naar Baarn. Na de opening van de Utrechtsche Locaalspoorweg (Den Dolder-Baarn) in 1898 hield de N.V. Soester Paardentramweg op te bestaan. De concessie werd toen door de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij, later Staatsspoorwegen, overgenomen. Per 1 mei 1918 kwam de exploitatie aan de gemeente, onder de naam Trambedrijf der Gemeente Soest. Gedurende de periode 1923-1924 was een commissie belast met het onderzoek naar de mogelijkheid om een alternatief te vinden voor de dure exploitatie van de gemeentelijke tramdienst. Dit leidde uiteindelijk tot liquidatie in 1926 en concessieverlening aan J. van Geerestein tot exploitatie van een busdienst.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1812-1928
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van de gmeente Soest, 1812-1928 (Soest, 1997) inv.nrs. 1-1055
Depotlocatie:
Amersfoort
Openbaarheid:
In het kader van de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG zijn de inventarisnummers die bijzondere persoonsgegevens bevatten beperkt openbaar tot 110 jaar na opmaak van het desbetreffende inventarisnummer
Omvang:
55 meter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0902 Gemeentebestuur Soest, 1812-1928
VERKORT:
NL-AmfAE 0902
Geografische namen: