Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeente Woudenberg, 1509-1943

0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
10. Weigraven 1594-1870
0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
10.
Weigraven 1594-1870
Het beheer van de gemene weide of meent (zie kaart 1) was toevertrouwd aan twee weigraven. De naam weigraaf kwam ook voor in 1432 als aanduiding voor het hoofd van de gemene weide van de stad Utrecht *  . Voor het gebruik en het beheer van de meent was een reglement opgesteld, de "ordonnantie op de meent". Hierin staan de taken van de weigraven en herder omschreven met het aantal scharen (aantal stuks vee dat men mocht laten grazen) van iedere gerechtigde. In het archief bevindt zich een kopie van omstreeks 1630 *  op perkament van de ordonnantie van 1594 *  . Uit de slotformulering blijkt dat het om een vernieuwing van een ouder reglement gaat. Uit het gebruik van bepaalde termen valt af te leiden dat een aantal artikelen van middeleeuwse oorsprong is *  .
In 1868 kwam het tot de verdeling van de meent. Inmiddels was er een conflict gerezen met het bestuur van de gemeente Woudenberg, die de gemeenschappelijke weide als grondgebied van de gemeente claimde. De gerechtelijke procedure die hierop volgde eindigde met de uitspraak van de arrondissementsrechtbank van Amersfoort in 1871. De aanspraken van het gemeentebestuur werden niet erkend en de gerechtigden konden de verdeelde grond als hun eigendom beschouwen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1509-1943
Inventaristitel:
Inventaris van de archieven van de gemeente Woudenberg, 1509-1943. (Arnhem, 1992)
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
In het kader van de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG zijn de inventarisnummers die bijzondere persoonsgegevens bevatten beperkt openbaar tot 110 jaar na opmaak van het desbetreffende inventarisnummer
Omvang:
39 m.
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943
VERKORT:
NL-AmfAE 0500
Geografische namen: