Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeente Woudenberg, 1509-1943

0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
5. Schout en heemraden van woudenberg voerende de schouw over de wateren onder maarn, maarsbergen, leersum en ginkel, 1648
0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
5.
Schout en heemraden van woudenberg voerende de schouw over de wateren onder maarn, maarsbergen, leersum en ginkel, 1648
Van dit waterschap stelde Fruin vast dat er geen stukken van waren overgeleverd *  . Inderdaad heeft hij bij de inventarisatie in 1891 geen stukken daarvan kunnen aantreffen omdat die toen nog in het familiearchief van Lagerwey zaten. Na overdracht aan het Rijksarchief zijn ze weer teruggekomen in het gemeentearchief. De schouwbrief (als afschrift in drievoud aanwezig) heeft eenzelfde voorgeschiedenis gehad als de schouwbrief van 1645. Deze schouwbrief is in 1648 opgesteld met begeleidend verzoekschrift aan de Staten van Utrecht. Van oudsher blijken schout en heemraden van Woudenberg niet alleen over de "binnenlantse wateren" (binnen het gerecht) maar ook daarbuiten onder Maarn, Maarsbergen, Leersum en Ginkel de schouw gevoerd te hebben. Zij hadden dus extra-territoriale rechten die wellicht terug te voeren zijn op het feit dat Woudenberg de overlast had van de wateren uit de hoger gelegen gebieden die niet tot haar rechtsgebied behoorden. Deze rechten kunnen alleen door een hogere instantie verleend zijn. Bemoeienis van de ambachtsheer ontbrak bij dit waterschap in tegenstelling tot bij het vorige waterschap. De heemraden werden aangesteld door schout en gerecht van Woudenberg.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1509-1943
Inventaristitel:
Inventaris van de archieven van de gemeente Woudenberg, 1509-1943. (Arnhem, 1992)
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
In het kader van de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG zijn de inventarisnummers die bijzondere persoonsgegevens bevatten beperkt openbaar tot 110 jaar na opmaak van het desbetreffende inventarisnummer
Omvang:
39 m.
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0500 Gemeente Woudenberg, 1509-1943
VERKORT:
NL-AmfAE 0500
Geografische namen: