Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur De Vuursche, 1816-1857(1861)

0482 Gemeentebestuur De Vuursche, 1816-1857(1861)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Inleiding
0482 Gemeentebestuur De Vuursche, 1816-1857(1861)
1. Inleiding
1.1.
Inleiding
In de periode 1812-1815 maakte De Vuursche onderdeel uit van de gemeente Baarn.
In de periode 1816-1857 was de burgemeester van Baarn tevens burgemeester en gemeentesecretaris van De Vuursche. Vanaf 1858 maakte De Vuursche onderdeel uit van de gemeente Baarn.
Lage Vuursche is een kleine buurtschap in de gemeente Baarn, gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Baarn, Bilthoven en Hilversum. Tot en met 1857 hoorde Lage Vuursche samen met de Hoge Vuursche tot de gemeente De Vuursche.
De Lage Vuursche heeft een beschermd dorpsgezicht met enkele achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. De hervormde kerk dateert uit 1650.
In de omgeving bevinden zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakestein, Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve en Kasteel de Hooge Vuursche. De bossen in de omgeving van Lage Vuursche zijn voor een deel eigendom van Staatsbosbeheer en maken deel uit van de boswachterij De Vuursche. Ook Het Utrechts Landschap beheert verschillende gebieden, zoals het Maartensdijkse bos, de Ridderoordsche Bossen en het Willem Arntsz bos. Het dorp trekt veel dagjesmensen. Toeristen komen niet alleen voor het dorp, maar ook voor de omgeving, waaronder het heideveld De Stulp, de uitgestrekte bossen en het paleis, de kastelen en de landgoederen. Daarnaast trekken de restaurants veel belangstellenden.

Kenmerken

Datering:
1816-1857(1861)
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
inventaris
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
2 meter
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0482 Gemeentebestuur De Vuursche, 1816-1857(1861)
VERKORT:
NL-AmfAE 0482
Geografische namen:
Archiefvormer(s):