Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeentepolitie te Baarn, 1918-1993

0451 Gemeentepolitie te Baarn, 1918-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Ter inleiding en verantwoording
0451 Gemeentepolitie te Baarn, 1918-1993
1.
Ter inleiding en verantwoording
Het archief zoals aangetroffen maakte een incomplete indruk. Stukken over de oprichting van het korps zijn niet aangetroffen. Het oudste aangetroffen stuk dateert van 1918. Het meest recente van 1993. Met ingang van 1 april van dat jaar werd het Korps Gemeentepolitie Baarn opgeheven, en is het opgegaan in het nieuwe regiopolitiekorps 'Regiopolitie Utrecht, district III Eemland Noord' te Soest.
Ter continuering van werkzaamheden en/of voor een goed functioneren van het nieuwe Regiokorps zijn er tijdelijk stukken uit het archief van de Gemeentepolitie Baarn ter beschikking gesteld aan het nieuwe Regiokorps te Soest. Hiervoor was een maximum termijn gesteld van vijf jaar, waarna betreffende stukken weer zouden worden opgenomen in dit archief. Om welke stukken het gaat, en of zij inmiddels weer zijn opgenomen in dit archief, is niet duidelijk: een verklaring hierover is niet aangetroffen. Zie voor deze kwestie ook het dossier Archief en registratie, inv.nr 4.
In het verleden is veel vernietigd. Daaronder bevonden zich ook dossiers die bewaard hadden moeten blijven. Voor meer gegevens leze men het Register van Vernietiging (inv.nr. 121).
Verslaglegging, allerlei statistieken zijn niet of nauwelijks aangetroffen (bijv. statistieken over zelfdoding en fraude in het geheel niet, statistieken criminaliteit slechts voor enkele jaren). Periodieke rapportages van de korpschef aan de burgemeester zijn niet aangetroffen.
Van slechts enkele jaren (1970-1976) zijn jaarverslagen aangetroffen.
In verband met de onvolledigheid zijn de postregistratie registers voor zover deze nog aanwezig waren (1978-1992) bewaard. Men kan dan in elk geval nog een idee krijgen welke zaken hebben gespeeld.
Dossiers daterend van of handelend over de oorlogsperiode 1940-1945 zijn integraal bewaard.
Voor meer informatie over het Baarnse korps raadplege men het secretarie archief, 1950-1985.
De totale omvang van het te bewerken archief bedroeg ca. 16 m1. De omvang van het archief na bewerking bedraagt 2,5 m1 (122 inventarisnummers).
Selectie heeft plaatsgevonden volgens de Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden in archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen, dagtekende van na 1850, vastgesteld door de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en de Minister van Binnenlandse Zaken dd. 24 augustus 1983, en met toepassing van door de gemeente Baarn gegeven aanwijzingen.
De stukken die voor vernietiging in aanmerking kwamen, werden vermeld op een lijst en ter beoordeling toegezonden aan de gemeente Baarn en de archiefdienst Eemland. Na vaststelling van deze lijsten zijn betreffende stukken vernietigd.
Daar een aantal dossiers privacy-gevoelige informatie bevat, verdient het aanbeveling aan de openbaarheid hiervan beperkingen te stellen. Te denken valt onder andere aan de persoonsdossiers met oa. gegevens over handel en wandel van individuele leden van het korps gemeentepolitie Baarn gedurende de oorlogsjaren, daar deze personen nog in leven (kunnen) zijn. Ook stukken met betrekking tot beveiliging van paleizen en leden van het Koninklijk Huis zijn niet openbaar.
A.J. Mulder.
Van Lee & Van Everdingen.
Vlaardingen, oktober 2006.

Kenmerken

Datering:
1918-1993
Soort toegang:
dossier-inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
A. Mulder
Openbaarheid:
beperkt voor stukken jonger dan 75 jaar
Omvang:
2 meter
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0451 Gemeentepolitie te Baarn, 1918-1993
VERKORT:
NL-AmfAE 0451
Geografische namen:
Archiefvormer(s):