Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: mr. Johannes de Louter, advocaat en notaris te Amersfoort, 1818-1891

0188 mr. Johannes de Louter, advocaat en notaris te Amersfoort, 1818-1891

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0188 mr. Johannes de Louter, advocaat en notaris te Amersfoort, 1818-1891
1.
Inleiding
Johannes de Louter werd op 18 november 1810 als zoon van een notaris in Amersfoort geboren. Zijn grootvader, Jan de Louter, was afkomstig uit Utrecht en werd in mei 1756 ingeschreven in het lidmatenregister van de hervormde gemeente van Amersfoort *  Enkele jaren later, in december 1762 om precies te zijn, verwierf hij het burgerrecht waarbij in het burgerboek werd aangetekend dat hij van beroep schoolmeester en voorzanger was. *  Een van de kinderen uit zijn huwelijk met Emerentia Bos was de in 1769 geboren vader van Johannes, Jan. Deze werd in 1797 notaris in Amersfoort en zou dit tot 1833 blijven.
Johannes bezocht de Latijnse school waar hij een ijverige leerling moet zijn geweest; verschillende keren ontving hij in de vorm van boeken een prijs voor betoonde vlijt. * 
Van 1828 tot 1835 studeerde hij rechten in Utrecht, vermoedelijk al met het doel voor ogen zijn vader als notaris in Amersfoort op te volgen. In 1835, het jaar waarin hij afstudeerde, overleed zijn vader, waarna Johannes zich kandidaat stelde voor deze functie. Waarschijnlijk in verband met zijn jeugdige leeftijd werd daar geen gehoor aan gegeven. Pas zes jaar later, in 1841, werd hij bij K.B. tot notaris benoemd. *  Hij zou dat tot enkele dagen voor zijn dood in 1891 blijven. * 
Behalve dat hij advocaat en notaris was, bekleedde hij nog vele andere functies, variërend van gemeenteraadslid tot bestuurslid van de kiesvereniging 'Geloof en Liefde'.
De hiernavolgende opsomming van functies is mogelijk niet compleet maar desondanks van een indrukwekkende omvang: Notaris, advocaat, rechter-plaatsvervanger bij de arrondissementsrechtbank, gemeenteraadslid, wethouder, ambtenaar van de Burgerlijke Stand, lid van Provinciale Staten, hoogheemraad en dijkgraaf van de Bunschoter Veer en Veldendijk, heemraad van het waterschap Eemnes, president-kerkvoogd van de St. Joriskerk, kanunnik van het St. Joriskapittel, rentmeester van de vicarieën van de St. Joriskerk, regent- voorzitter van het Burgerweeshuis, regent-voorzitter van de Armen de Poth, rentmeester van het College van de Malen te Hoogland, Curator van de Latijnse school, lid van het plaatselijk schoolcommité, bestuurslid en penningmeester van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen afdeling Amersfoort, bestuurslid van de Spaarbank Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, bestuurslid van de Bank van Lening, bestuurslid van de Amersfoortse Bouwvereniging, bestuurslid van de kiesvereniging 'Geloof en Liefde', lid van de sub-commissie der Maatschappij van Weldadigheid en correspondent van de Hollandsche Maatschappij van Levensverzekering. * 
Johannes moet in het 19e-eeuwse Amersfoort een bekende figuur zijn geweest. In 1843 trouwde hij met Wubbina Blauw die het jaar daarop, na de geboorte van hun eerste kind, zou overlijden. Hij hertrouwde in 1846 met Aletta van Leuvenigh Willink. Op 28 januari 1888 stierf ook zij zodat hij voor de tweede maal weduwnaar werd. Johannes zelf stierf op 29 januari 1891.
Een beknopte genealogie van de familie De Louter is in deze inventaris opgenomen.
Het archief van Johannes de Louter werd door mij aangetroffen in de zogenaamde 'Collectie Van der Neut', een verzameling archivalia, meestal betrekking hebbend op het transport van onroerende goederen in Amersfoort en omgeving, die door J.D.H. van der Neut zijn verzameld tijdens zijn loopbaan als cartograaf bij het kadaster. Het archief was verpakt in pakpapier en als zodanig van de rest van de collectie te onderscheiden.In de vorige eeuw zijn de stukken door De Louter zelf al eens op onderwerp geordend en van een omschrijving voorzien. Ook de stukken die betrekking hebben op zijn zuster en zwager, Cornelia Jacoba en Marinus Willem van Dort, werden door hem van een omschrijving voorzien. Waarschijnlijk zijn deze stukken in het archief terecht gekomen als gevolg van het feit dat Johannes na de dood van zijn zuster als executeur-testamentair is opgetreden.
Gezien het aantal maatschappelijke functies dat Johannes de Louter tijdens zijn leven heeft bekleed heeft het archief een geringe omvang. Mogelijk heeft hij tijdens zijn ordenings-poging de volgens hem daarvoor in aanmerking komende stukken weggegooid, misschien is er na die ordeningspoging een deel van het archief verloren gegaan. Tijdens deze inventarisatie zijn uit het archief geen archiefstukken vernietigd.
De omvang van het archief na inventaristie bedraagt 0,25 strekkende meter.

Kenmerken

Datering:
1818-1891
Inventaristitel:
D.C.W. Steenbeek, Inventaris van het archief van mr. Johannes de Louter, advocaat en notaris te Amersfoort, 1818-1891. (Amersfoort, 1993)
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
inventaris
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0,2 meter
Literatuur:
A. Veldhuizen, Johannes de Louter (1810-1891), notaris. In: Utrechtse Biografieen, Het Eemland 1, Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Eemlanders. (Utrecht, 1998) p. 123-127
Herkomst:
schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0188 mr. Johannes de Louter, advocaat en notaris te Amersfoort, 1818-1891
VERKORT:
NL-AmfAE 0188
Geografische namen: