Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
3. Bijlagen
3.2. Specificatie nr 257 processtukken Lodewijk Botter
0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
3. Bijlagen
3.2.
Specificatie nr 257 processtukken Lodewijk Botter
1 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, beschuldigd van woekerpraktijken, speculatie en ambtsmisdrijven, aan het Hof van Utrecht, om mandament van zuivering, met kantbeschikking, en mandement van zuivering, door het Hof van Utrecht verleend met relaas van de deurwaarder, 1557.
2 Proces-verbalen van getuigenverhoren, contrafeiten in verband met het proces voor het Hof van Utrecht van Lodewijk Botter, eiser van zuivering, beschuldigd van ambtsmisdrijven, speculatie en woekerpraktijken, met akte van gratie, door Filips II, gegeven aan Willem van Weede, met kwijtschelding van straf voor ondertekening van valse verklaringen, 1557.
3 Conclusie van eis voor het Hof van Utrecht door de procureur-generaal, tegen Lodewijk Botter, eiser van zuivering, beschuldigd van woekerpraktijken, speculatie en ambtsmisdrijven, (1557). Afschrift.
4 Inventaris, overhandigd aan het Hof van Utrecht voor de procureur-generaal, verweerder, tegen Lodewijk Botter, eiser van zuivering, 1559.
5 Akten met getuigenverklaringen, 1559.
6 Stukken betreffende de vervolging en gratie van Herbert Herbertsz, slotenmaker, beschuldigd van doperse ketterij, 1559, 1562 en 1563.
7 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, eiser van zuivering, aan het Hof van Utrecht, om beschikking, dat zijn tegenpartij, Vincent van der Houve, schout van Amersfoort, het proces in staat van (oordeel) wijzen zal brengen, met kantbeschikking en korte akte van de aanzegging, 1560.
8 Proces-verbaal van een verklaring, voor het Hof van Utrecht afgelegd door Herman van Dompseler, gewezen substituut-secretaris van Amersfoort, over de vraag, wie de kantbeschikkingen op een verzoekschrift van Ghijsbert Ghijbertssen Safoij, d.d. 1560 januari 29 en juni 22, hierin geïnsereerd, hebben geschreven en akte met verklaringen, ten overstaan van Jacob van Hees, notaris te Amersfoort, van Vincent Lambrecht, procureur, en Evert Jansz en Albert Albertsz, deurwaarders der stad Amersfoort, op verzoek van Lodewijk Botter, secretaris van Amersfoort, over de toenemende uitvoerigheid van de pleidooien van partijen voor het stadsgerecht, als gevolg waarvan de taak van genoemde secretaris is verzwaard, 1560. Afschrift.
9 Repliek (twee exemplaren) voor het Hof van Utrecht van Lodewijk Botter, eiser, tegen schout, burgemeesters en schepenen, gedaagden, over zijn recht tot afwezigheid uit de stad zonder toestemming van het volledige schepencollege of van de schout, en over zijn recht om zich in dit geval te doen vervangen door zijn substituut-secretaris, met beschikking, 1561.
10 Bezwaarschrift van Lodewijk Botter, aan het Hof van Utrecht, met de klacht dat schout, burgemeesters en schepenen verzuimen, voldoende zittingen te houden, met beschikking van het Hof, 1562.
11 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, aan het Hof van Utrecht, om de schout van Amersfoort te gelasten, een stuk, aan hem terug te geven. Dit stuk was door hem bijlage bij een vroeger verzoekschrift gevoegd en met aan de schout ter beantwoording bijgesloten brief overgezonden en sindsdien door deze achtergehouden, met kantbeschikking, 1562.
12 Proces-verbalen van verhoren voor het Hof van Utrecht afgenomen in het proces tegen Lodewijk Botter, beschuldigd van steun aan ketters bij de uitoefening van zijn ambt, en advies van deprocureur-generaal, 1562.
13 Conclusies van repliek en dupliek voor het Hof van Utrecht in het proces van van Lodewijk Botter, eiser, tegen schout, burgemeesters en schepenen, beschuldigd van nalatigheid in het houden van gerechtsdagen, (1562).
14 Vonnis (3) uitgesproken door het Hof van Utrecht over Lodewijk Botter, beschuldigd van hulp aan ketters bij de uitoefening van zijn ambten, 1562.
15 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, aan Filips II om mandement van revisie van het vonnis, over hem uitgesproken door het Hof van Utrecht, met het betreffende mandement, 1562.
16 Inventaris en calendier aan het Hof van Utrecht overhandigd door Lodewijk Botter, eiser van revisie, tegen de procureur-generaal van het Hof, (1562).
17 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, eiser van hoger beroep aan het Hof van Utrecht, om dagvaarding van de procureur-generaal van dit Hof, met beschikking en betreffende relaas van de pander, 1562.
18 Conclusies van eis en repliek voor het Hof van Utrecht van Lodewijk Botter, eiser van revisie, door het Hof veroordeeld wegens hulp aan ketters bij de uitoefening van zijn ambten, tegen de procureur-generaal, met akte van genomen dag van beraad en conclusie van dupliek, 1562.
19 Uittreksels uit de rol van het Hof van Utrecht betreffende het proces van revisie van Lodewijk Botter, 1562-1563.
20 Akten van dagvaarding en beschikking van het Hof van Utrecht waarin wordt afgewezen het verzoek van de procureur van Lodewijk Botter, eiser van revisie, om te dienen van akten en munimenten, en bevel om renunciëren van productie, 1563.
21 Akte waarbij deken en kapittel van de Sint Joriskerk verklaren dat Lodewijk Botter en zijn familie steeds hun godsdienstige plichten hebben vervuld, 1563.
N.B.In het Latijn
22 Inventaris van stukken, aan de Grote Raad te Mechelen overgegeven door Lodewijk Botter, eiser van revisie, met verklaring, dat van het proces in eerste instantie voor het Hof van Utrecht geen andere stukken voorhanden zijn dan het vonnis, (1563).
23 Casuspositie (2) voor de Grote Raad te Mechelen van Lodewijk Botter, als eiser van revisie, tegen de procureur-generaal van het Hof van Utrecht, (1563).
N.B.Op 12 februari 1564 werd het vonnis in hoger beroep uitgesproken.
24 Advertissement van rechten voor de Grote Raad te Mechelen van Lodewijk Botter, eiser van revisie, tegen de procureur-generaal van het Hof van Utrecht, gedaagde, (1563).
25 Conclusie van antwoord voor de Grote Raad te Mechelen van de procureur-generaal van het Hof van Utrecht, gedaagde, tegen Lodewijk Botter, eiser van revisie, (1563).
26 Akte van commissie namens Filips II verleend aan op de Grote Raad te Mechelen, op verzoek van de procureur-generaal van het Hof van Utrecht, tot behandeling van de klacht door de procureur-generaal ingediend tegen Lodewijk Botter, 1564.
27 Mandement, door de Grote Raad te Mechelen verleend aan de procureur-generaal van het Hof van Utrecht, om voor de Grote Raad te procederen tegen Lodewijk Botter, 1564.
28 Proces-verbaal van de overdracht, door Lodewijk Botter aan Vincent van der Houve, schout, van een register van plakkaten en publicaties der stad Amersfoort, 1564.
29 Conclusies van eis, antwoord, repliek en dupliek voor de Grote Raad te Mechelen in het proces tegen Lodewijk Botter, beschuldigd van hulp aan ketters bij de uitoefening van zijn ambt, 1565.
30 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, aan Filips II, om het proces van zuivering, door hem in 1557 aanhangig gemaakt bij het Hof van Utrecht, te doen vervolgen door de Grote Raad te Mechelen, daar eerstgenoemd rechtscollege niet onpartijdig is gebleken, 1565. 2 exemplaren
31 Conclusie van dupliek voor het Gerecht van Amersfoort van Lodewijk Botter, gedaagde, tegen Vincent van der Houve, schout, over het recht van eerstgenoemde op een aandeel in de opbrengsten van boeten en proceskosten voor de levering van akten en extracten, circa 1565. Fragment
32 Akten waarbij deken en kapittel van de Sint Joriskerk en Willem Antoniss, pastoor te Amersfoort, verklaren dat zij Lodewijk Botter en zijn huisgezin steeds als goede katholieken hebben gekend, 1566.
33 Conclusies van antwoord en repliek, voor het Hof van Utrecht, in het proces tussen Lodewijk Botter en Vincent van der Houve, schout over het recht van eerstgenoemde op een aandeel in de opbrengsten van boeten en proceskosten voor de levering van gerechtelijke akten en uittreksels en het recht het stedelijk plakkaatboek onder zich te houden, 1566.
34 Verzoekschrift van Lodewijk Botter, secretaris van Amersfoort, aan het Hof van Utrecht, om het advies, door de Koning, als heer van Utrecht, gevraagd op het verzoek van hem om voortzetting van het proces van zuivering, afgebroken in 1559, alsnog over te zenden, met fragment van repliek (?), 1569.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1300-1810
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van het Stadsbestuur van Amersfoort, 1300-1810. (Amersfoort, 2003), inv. nrs. 1-2269
Soort toegang:
Inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
92 meter en 54 meter charters: 125,5 m
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
VERKORT:
NL-AmfAE 0001.01
Geografische namen:
Archiefvormer(s):