Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. Inventaris van het archief van het stadsbestuur
2.4. Charterverzameling
3613-097 Akte van erfpacht ten overstaan van schout en schepenen door Gheryt Zeybert aan Roelof Coelhof van een halve hofstede aan de Singel buiten de Viepoort. Met akte van transport ten overstaan van schout en schepenen door Roelof Coelhof aan Johan Arnts sone en Margriete, zijn vrouw, van de eigendom van een huis en de erfpacht van het halve bijbehorende erf op de Singel buiten de Viepoort. Met akte van transport ten overstaan van schout en schepenen door Johan Arnts soen en zijn vrouw Mergriet aan Jhan van Hove en zijn vrouw Lisebet van de eigendom van een huis aan de Singel buiten de Vietoren en van de huur van de hofstede waarop dit huis staat, onder de voorwaarden vermeld in de akte waardoor deze is gestoken. Met akte van transport ten overstaan van schout en schepenen door Johan van den Hove en Liisbeth, zijn vrouw, aan Wouter Geriits soen en zijn vrouw Yde van de eigendom van een huis en de erfpacht van de hofstede waarop dit huis staat, gelegen buiten de Vietoren aan de Singel. Met akte van transport ten overstaan van schout en schepenen door Yde, weduwe van Wouter Geriits soen, met Henric Dwingelant, haar voogd, aan Wouter Geriits soen, van de eigendom van een half huis, met de erfpacht van de halve hofstede waarop dit huis staat, gelegen aan de Singel buiten de Vietoren op de voorwaarden vermeld in de akte, waardoor deze is gestoken en behoudens het recht van de zusters van Sint Agnieten op een rente van 4 pond per jaar en dat van het Sint Jansklooster op de Kamp op een rente van 1 pond per jaar, 1402, 1407, 1413, 1420 en 1423.
3688-023 Akte van verhuur tren overstaan van schout en schepenen door Wiiborch Meynerts, met haar voogd Ghiisbert Grote Peters soen, aan Johan Reyners soen en Leen, zijn vrouw, van een half huis met de halve hofstede op de Kamp. Met akte van transport ten overstaan van schout en schepenen door Johan Reyners soen en zijn vrouw Leen, aan Herman Heinrics soen en zijn vrouw Geertruud van de huur van een half huis en een halve hofstede, gelegen op de Kamp, op de voorwaarden vermeld in de akte waardoor deze is gestoken, 1418 en 1419.
0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. Inventaris van het archief van het stadsbestuur
2.4. Charterverzameling
3688-023
Akte van verhuur tren overstaan van schout en schepenen door Wiiborch Meynerts, met haar voogd Ghiisbert Grote Peters soen, aan Johan Reyners soen en Leen, zijn vrouw, van een half huis met de halve hofstede op de Kamp. Met akte van transport ten overstaan van schout en schepenen door Johan Reyners soen en zijn vrouw Leen, aan Herman Heinrics soen en zijn vrouw Geertruud van de huur van een half huis en een halve hofstede, gelegen op de Kamp, op de voorwaarden vermeld in de akte waardoor deze is gestoken, 1418 en 1419.
NB:
regestnr 225 en 232
Omvang:
2 charters, getransfigeerd
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 592
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1300-1810
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van het Stadsbestuur van Amersfoort, 1300-1810. (Amersfoort, 2003), inv. nrs. 1-2269
Soort toegang:
Inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
92 meter en 54 meter charters: 125,5 m
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
VERKORT:
NL-AmfAE 0001.01
Geografische namen:
Archiefvormer(s):