Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Selectie en vernietiging
Aanvullingen
Verantwoording van de bewerking
0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
Beschrijving van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording van de bewerking
In de eerste helft van de 19e eeuw zijn er summiere inventarissen gemaakt van het oude archief. Dit gebeurde op bevel van de provincie. De provinciaal archivaris Vermeulen is tussen 1850 en 1876 bezig geweest met een inventaris die nooit voltooid is. Daarna werd de kapelaan W.F.N. van Rootselaar door het gemeentebestuur met de inventarisatie belast. In 1881 was een summiere inventaris gereed. In 1900 werd de overleden Van Rootselaar opgevolgd door H.J. Reynders, conrector van het gymnasium. In 1903 liet hij een inventaris verschijnen over de periode 1300-1900 die gebaseerd was op de beschrijvingen van Van Rootselaar. Diverse stukken, o.a. charters waren in bruikleen gegeven aan museum Flehite. In 1920 keerden deze weer terug uit het museum. In 1977 werden de puntboeken van de gilden door Flehite in bruikleen gegeven aan de gemeentelijke archiefdienst. Na de pensionering van Reynders in 1921 werd er geen nieuwe archivaris aangesteld. Het beheer werd waargenomen door A. Boogerman, hoofd afdeling archief en registratuur. In 1956 werd H. Hovy aangesteld als gemeente-archivaris. Hij begon aan de hoognodige herinventarisatie. Hiertoe werden de door Van Rootselaar nogal willekeurig ingebonden stukken weer uit elkaar gehaald en minitieus beschreven. Bij zijn pensionering in 1987 was hij hiermee nog niet gereed.
Er is voor gekozen op basis van de beschrijvingen van Hovy een uitgebreide maar ook overzichtelijke inventaris te produceren. Hiervoor is een nieuw archiefschema ontworpen. Stukken die in slechte staat verkeerden zijn gerestaureerd en ontschimmeld. De banden met stukken van de meest uiteenlopende aard (door Van Rootselaar bij elkaar gevoegd) zijn uit elkaar gehaald en in omslagen opgeborgen.
De kloosterarchieven (voor en na de reformatie) zijn in een aparte inventaris opgenomen onder de titel Superintendenten belast met het beheer van de voormalige kloostergoederen, bnr. 0001.02. De eigendom van deze kloosters was na de reformatie overgegaan op de stad.
Ordening van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1300-1810
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van het Stadsbestuur van Amersfoort, 1300-1810. (Amersfoort, 2003), inv. nrs. 1-2269
Soort toegang:
Inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
92 meter en 54 meter charters: 125,5 m
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
VERKORT:
NL-AmfAE 0001.01
Geografische namen:
Archiefvormer(s):