Digitalisering archief Armen de Poth

Eeuwenlang zaten ze weggestopt in een zware houten archiefkast die in de Regentenkamer staat: de middeleeuwse oorkonden van Armen de Poth. Unieke historische documenten over de geschiedenis van de instelling en van de stad Amersfoort, gemaakt van perkament en voorzien van breekbare lakzegels. Een aantal jaren geleden heeft Archief Eemland alle oorkonden uit de kast gehaald , gerestaureerd, gedigitaliseerd en netjes in het archiefdepot in het Eemhuis opgeborgen. Sinds deze week staan ze allemaal online op de website van het archief en zijn ze voor iedereen te doorzoeken en te lezen, tenminste voor wie het oud-schrift machtig is.

Het archief van Armen de Poth is een van de oudste en langstlopende archieven die Amersfoort rijk is. Het oudste stuk dateert van 1342 en is voorzien van een indrukwekkend en nog geheel gaaf lakzegel van de stad Amersfoort waarvan er nog maar vier of vijf andere zijn overgeleverd. Het archief geeft niet alleen een beeld van de ontwikkeling van Armen de Poth, die tot in de jaren 1960 brood uitdeelde aan de bewoners van het gelijknamige hofje. Het laat zien hoe de stad vanaf de middeleeuwen groeide en hoe de bewoners voor elkaar zorgden in moeilijke tijden. Sinds 1984 wordt het archief beheerd door Archief Eemland. De regenten vullen het archief jaarlijks aan met nieuwe stukken.

De 700 oorkonden die nu online staan gaan vooral over de koop en verkoop van onroerend goed. Armen de Poth bezat veel landerijen, huizen en boerderijen, tot ver buiten Amersfoort, die voor de broodnodige inkomsten zorgden waarmee de armenzorg werd gefinancierd. Op basis van de oorkonden kan het bezit gereconstrueerd worden. Ook zijn de oorkonden interessant voor iedereen die onderzoek doet naar Amersfoortse families; er komen veel familienamen in voor. De kwetsbare zegels zijn voer voor echte specialisten, die alles weten van de specifieke betekenis van de afgebeelde wapens en dieren. De oorkonden en zegels zijn met de nieuwste technieken gedigitaliseerd waardoor inzoomen tot op het kleinste detail mogelijk is. Daardoor zijn  zelfs de haren op de dierenhuid zichtbaar waarvan het perkament is gemaakt: dichterbij komen de Middeleeuwen niet.

Armendepoth

donderdag 25 januari 2018