Website archief vernieuwd

Wie op de website van Archief Eemland de collecties bezoekt, zal zien dat een en ander is vernieuwd. Van de bouwdossiers, de foto’s, de bibliotheek, de kaarten en ontwerptekeningen, film en geluid is de lay-out aangepast en de zoekfunctie verbeterd. Daardoor kunnen bezoekers nu eenvoudiger door de collectie grasduinen.

 Vernieuwdewebsite

Screenshot nieuwe lay-out website

 

Wat is nieuw?
In de fotocollectie zijn sommige foto’s niet meer zichtbaar. Met deze aanpassing voldoet Archief Eemland aan de regelgeving over het auteursrecht van fotografen. Foto’s waarvan het auteursrecht niet is geregeld, mogen we niet op onze website tonen. Daardoor zal wie in de beeldbank zoekt, bij sommige foto’s die bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 70 jaar, nu alleen nog een beschrijving zien.
Hierdoor kunnen we onze volledige digitale collectie laten zien. Want in sommige gevallen zijn de foto’s misschien niet zichtbaar maar wel duizenden extra beschrijvingen.

Waarom doen we dit?
De beeldbank van Archief Eemland bevat ongeveer 50.000 afbeeldingen, dia's, negatieven en prentbriefkaarten die door iedereen zijn te bekijken en te gebruiken. Om misbruik van foto’s te voorkomen, zijn foto’s waarvan de rechten niet zijn geregeld, niet meer zichtbaar.

Wat is auteursrecht?
Wanneer afbeeldingen op het internet staan, wil dat niet altijd zeggen dat ze vrij zijn van rechten. Op alle afbeeldingen van fotografen berust auteursrecht. Het auteursrecht komt na het overlijden van de fotograaf in handen van de erfgenamen en blijft tot 70 jaar na dit overlijden in stand. Dit betekent dat je het materiaal in deze periode niet mag gebruiken zonder toestemming van de rechthebbenden. Lees meer over onder meer de duur van het auteursrecht.

Visualiseren met georeferentie
In onze beeldbank zijn steeds meer foto’s voorzien van georeferentie. Hiermee worden locaties gevisualiseerd. Door het aanklikken van de foto worden details zichtbaar zoals de beschrijving van de locatie, datering, wijk en gemeente en bijvoorbeeld ook de rechthebbende. Op deze manier wordt de beeldbank van Archief Eemland ook ruimtelijk helder ontsloten. Vooralsnog zijn alleen enkele duizenden foto’s van Soest voorzien van georefentie.

Georeferentie

Screenshot met voorbeeld van afbeelding met van georeferentie

 

 

dinsdag 4 juli 2017