Van Werk- tot Broedplaats

AE EEMKWARTIER Label

Bekijk het filmpje van AmersfoortGezien over de opening van de expositie. 

expoyoutube

Van Werk- tot Broedplaats. Werken en wonen in het Eemkwartier
Wat hebben Prodent-tandpasta, Remia-bakvet en Dove-bodylotion met elkaar gemeen? Ze komen uit het Eemkwartier!

Prodent
 
Het Eemkwartier heeft een rijk industrieel verleden. Bekende bedrijven als Erdal en Polak’s Frutal Works maakten het Eemkwartier tot een grote inkomstenbron voor de stad. Als aan het eind van de twintigste eeuw de fabrieken niet langer winstgevend zijn, maken ze plaats voor het Eemplein met het Eemhuis, winkels en appartementen en verandert het Eemkwartier in een levendig gebied met creatieve ondernemers. De oude industriële panden die bewaard zijn gebleven, hebben een nieuwe bestemming gekregen.
Met deze expositie brengt Archief Eemland de industriële geschiedenis van het Eemkwartier weer tot leven.

Het huis van de burgemeester
Voordat het Eemkwartier veranderde in een industriegebied, werd het gebied gekenmerkt door haar vele buitenverblijven. Van de buitenverblijven ‘Berg en Dal’,  ‘de Hooiberg’, ‘Puntenburg’ en ‘Eemzicht’ zijn bijna geen zichtbare bewijzen meer te vinden in het gebied. Ook van ‘Villa Graaf Schimmelpenninck’ dat tot 1969 op de hoek van de Grote Koppel en de Schimmelpennickstraat stond, is bijna niks meer terug te zien. De enige zichtbare herinnering aan dit buitenverblijf vormt de oude plataan op het schoolplein aan de Schimmelpenninckstraat.

 

Bron: /collectie/fotos//detail?id=220abb1e-dc46-11df-a9e7-7590f0316edd

Wie was Francis David graaf Schimmelpenninck?
De bekenste bewoner van Villa Graaf Schimmelpenninck, was Francis David graaf Schimmelpenninck (1854-1924), burgemeester van Amersfoort van 1891-1899. De graaf werd echter vooral bekend door een val van zijn paard. Door deze val kon de graaf in 1900 niet stemmen in de Tweede Kamer tegen de Leerplichtwet, hierdoor werd de wet met 50 stemmen voor en 49 stemmen tegen aangenomen. 

 bgm

Bron: /collectie/fotos//detail?id=29141a2c-dc46-11df-a9e7-7590f0316edd

De villa werd omringd door een groot privépark (huidige Schimmelpenninckkade en Schimmelpenninckstraat), dat werd begrenst door de Beek, De Eem en de Oude Eem. Aan de westkant werd het park sinds 1862 begrenst door de spoorlijn.

huisbgm

Bron: /collectie/fotos//detail?id=44174a88-dc46-11df-a9e7-7590f0316edd

 

 

 

 

 

maandag 1 mei 2017