Ruim 20.000 foto’s Janus Visser in collectie archief

Op dinsdag 16 mei was de overdracht van het fotoarchief van fotograaf Janus Visser. In het bijzijn van Ina Loovers, onze directeur en van senior collectiebeheerder, Henk van Tilburg, werden de meer dan 20.000 foto’s overgedragen aan Archief Eemland.

De collectie van Janus Visser omvat foto’s uit de periode 1970-2011. Met deze collectie verwerft Archief Eemland een bijzonder archief, waarmee de recente geschiedenis in uniek fotomateriaal geïllustreerd wordt. Door de grote verscheidenheid aan onderwerpen geven de foto’s een goed tijdsbeeld van ruim veertig jaar Amersfoortse geschiedenis.

Visser’s foto-oeuvre bestaat uit de meest uiteenlopende onderwerpen. Hij legde talloze politici vast en kreeg tientallen topsporters voor de lens. Ook  fotografeerde hij ontelbare jubilarissen en stond vooraan bij ongevallen, evenementen en branden.

Janus Visser (1947) is een Leusdense fotograaf. Hij was tijdens zijn loopbaan in dienst van BDU Media en werkte als persfotograaf voor De Stad Amersfoort en de Leusder krant. Dankzij de overdracht zijn de foto’s voor een breed publiek beschikbaar via onze website.

Visser: ‘Ik ben een echt mensenmens, altijd geïnteresseerd in mensen. In hun verhaal, in wat ze doen, wie ze zijn, wat hen drijft. En dan maakt het voor mij geen verschil of ik te maken krijg met de koningin of met een plaatselijke putjesschepper. Ieder mens is belangrijk in de rol die hij of zij vervult.’

Janus

Modeshow van Maison Härtel (Snouckaertlaan 2, hoek Utrechtseweg), 1984.
Foto Janus Visser/ BDU Media
Foto 08463

 

donderdag 18 mei 2017