Nieuwe archieven openbaar

Tijdens Openbaarheidsdag opent Archief Eemland nieuwe archieven die lange tijd niet waren in te zien. Vanaf dinsdag 2 januari kunnen bezoekers nu ook grasduinen in het overzicht met daarin oa de dag- en nachtrapporten van de politie, tentoonstellingsoverzichten van het Amersfoorts Kunstenaarsgenootschap De Ploegh, een overzicht van oude schoolgebouwen in Leusden, de restauratie van de kerktoren in Oud-Leusden en huurcontracten van de parochiele caritasinstelling Achterveld.
Jaarlijks op de eerste dinsdag van januari wordt een lijst gepubliceerd van delen van archieven die met ingang van dat jaar openbaar zijn geworden. Dit betekent dat tal van documenten vanaf die dag zonder beperking voor iedereen in te zien zijn. Deze dag noemen we sinds 2010 Openbaarheidsdag.

Kunstenaarsgenootschap De Ploegh
AKG de Ploegh bestaat inmiddels ruim 80 jaar. Het is de op twee na grootste kunstenaarsvereniging van ons land: alleen Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam zijn groter. In 2013 is de naam officieel veranderd in LANDELIJK KUNSTENAARS GENOOTSCHAP De Ploegh. Belangrijke kunstenaars van AKG de Ploegh zijn onder andere Willem van Dam, Albert Fiks, Jacob Nieweg, Jelle Troelstra, Toon Tieland, Joop Traarbach, Pieter Starreveld, Alex Luigjes en Engelbert L'hoëst.


ToonTieland JanusVisser

 

 

zondag 31 december 2017