Boek over David Zuiderhoek

Op 29 mei 2017 verscheen bij uitgeverij THOTH de monografie David Zuiderhoek, componist van de ruimte 1911 - 1993.

De tekst voor het boek is geschreven door vier auteurs: Max Cramer, Johan Galjaard, Anton Groot en Dorothee Segaar-Höweler. De paden van de vier auteurs hebben zich op een min of meer toevallige wijze gekruist. Deze verschillende routes lichten al een tipje van de sluier op over Zuiderhoeks veelzijdigheid, zijn verschillende rollen en zijn betekenis en vooral van een erfenis die moest worden ontdekt. Ook voor de auteurs is dit boek een ontdekkingsreis geweest.

De zoektocht naar de architect en stedenbouwer David Zuiderhoek, maar vooral ook naar zijn werk vanaf de jaren dertig tot zijn afscheid bij het bureau in 1980, vormt de leidraad van het onderzoek. Wie was David Zuiderhoek en waarin schuilt de kwaliteit van zijn werk? Waardoor werd hij geïnspireerd en hoe was zijn relatie tot en de invloed van de Scandinavische bouwkunst op zijn werk?

Opgeleid door drie toonaangevende leermeesters ontwikkelt David Zuiderhoek zich in korte tijd tot een veelzijdig architect, stedenbouwer en bevlogen docent aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. In 1945 wordt hij stadsarchitect van Amersfoort.
Naast het Kernplan en het Uitbreidingsplan in Hoofdzaak met de door hem bedachte ‘Bloemblad-theorie’, ontwerpt hij in Amersfoort woonwijken, woningen en schoolgebouwen. Als zelfstandig architect krijgt hij tussen 1955 en 1980 opdrachten vanuit het hele land. Hij specialiseert zich in omvangrijke stedenbouwkundige projecten, landhuizen, kerken, scholen en bejaardenhuizen. Tegenwoordig wordt zijn werk hoog gewaardeerd, omdat het goed aan de moderne eisen kan worden aangepast, zoals het kantoorgebouw van Royal HaskoningDHV in Amersfoort met zijn nog steeds kenmerkende kantoortuin.

DZuiderhoek

David Zuiderhoek, componist van de ruimte 1911 – 1993
Auteurs: Max Cramer, Johan Galjaard, Anton Groot en Dorothee Segaar-Höweler
Gebonden uitgave | 21 x 26 cm
320 pagina’s met 400 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 712 5 | NUR 648
Prijs: € 34,95

 

dinsdag 2 mei 2017