Archiefstuk op reis naar België

'Het lot van opgeëisten, krijgsgevangenen en vluchtelingen’. Dat is de titel van de expositie die vanaf zaterdag 30 september is te bekijken in het id+Art Center voor woord, beeld en&geschiedenis in Hamme, België. De expositie wordt georganiseerd door de Werkgroep W.O. I van de Heemkring Osschaert Hamme. Archief Eemland leende voor de duur van de expositie de ontwerptekeningen van het Belgenmonument in bruikleen.

Tijdens de opening vertelde gemeentearchivaris Vincent Robijn dat Amersfoort in de Eerste Wereldoorlog ruim 19.000 Belgische vluchtelingen heeft opgevangen. Meer dan elke andere stad. Vincent Robijn: ‘Het Belgenmonument heeft een belangrijke historische waard. Het is al bijna 100 jaar een ‘lieu de mémoire’, een plek om te herinneren. Met deze expositie in Hamme wordt de geschiedenis zichtbaar gemaakt. Dat is belangrijk want nog steeds komen af en toe nazaten van Belgische vluchtelingen langs in het archief om op zoek te gaan naar de geschiedenis van voorouders die in Amersfoort zijn opgevangen.’

Met documenten, brieven, foto’s, dagboeken en getuigenissen van krijgsgevangenen en vluchtelingen wordt op de expositie de situatie van Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog in kaart gebracht. Unieke en nooit eerder getoonde artefacten van diverse musea en verzamelingen uit België en Nederland maken deze geschiedenis zichtbaar.

De expositie is nog te zien t/m zondag 29 oktober en is geopend op zaterdag en zondag van 14.00-18.00 uur. Sint Jansstraat 27, Hoogstraat 43 in Hamme, België. De toegang is gratis.

Bekijk ook de webexpositie over het Belgenmonument op www.BelgenGezocht.nl.

 

3
 

 

 

 

4 2 1

 

www.BelgenGezocht.nl 

In 2016 heeft Archief Eemland veel aandacht besteed aan het honderdjarig bestaan van het Belgnomunent en de Belgische vluchtelingen die tijdens WO1 in Amersfoort verbleven. Dit gebeurde door middel van een expositie over het Belgenmonument en de website www.BelgenGezocht.nl.

Belgische soldaten en officieren werden in 1914-1918 in Amersfoort en omstreken geïnterneerd. Hun vrouwen en kinderen kwamen met deze militairen mee. In totaal waren er 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Een enorm aantal in vergelijking met de 25.000 inwoners uit de stad.

Op de website BelgenGezocht.nl kan de Nederlandstalige en Franstalige krant De Kampbode bekeken worden. Deze werd tussen 1915 en 1918 geschreven door de geïnterneerde militairen in Kamp Zeist. Vier overige regionale kranten uit deze oorlogsjaren zijn zelfs op trefwoord doorzoekbaar gemaakt. Het leven in de kampen en dorpen is zichtbaar in de ruim vierhonderd foto’s en de webexposities.

Extra bijzonder zijn de 1.600 gezinskaarten waarop zo’n 6.000 militairen, officieren en hun gezinsleden in Amersfoort werden geregistreerd. Deze zijn nooit eerder getoond. Op de gezinskaarten staan onder andere ieders naam, geboortedatum, woonplaats in België en Amersfoort en de datum van vestiging en vertrek.

Voorzijde flyer   Achterzijde flyer

Tijdens Open Monumentendag in 2016 is bij Archief Eemland het boek 100 jaar Belgenmonument in Amersfoort. Stilstaan bij WOI van historicus Hans Zijlstra gelanceerd. Het rijk geïllustreerde boek vertelt het bijzondere verhaal achter de bouw van het grootste oorlogsmonument in Nederland.

boek Hans Zijlstra

 

donderdag 14 september 2017