29 mei: monografie David Zuiderhoek

Op 29 mei verschijnt de monografie van David Zuiderhoek, componist van de ruimte 1911 - 1993.

De tekst voor het boek is geschreven door vier auteurs: Max Cramer, Johan Galjaard, Anton Groot en Dorothee Segaar-Höweler. De paden van de vier auteurs hebben zich op een min of meer toevallige wijze gekruist. Deze verschillende routes lichten al een tipje van de sluier op over Zuiderhoeks veelzijdigheid, zijn verschillende rollen en zijn betekenis en vooral van een erfenis die moest worden ontdekt. Ook voor de auteurs is dit boek een ontdekkingsreis geweest.

De zoektocht naar de architect en stedenbouwer David Zuiderhoek, maar vooral ook naar zijn werk vanaf de jaren dertig tot zijn afscheid bij het bureau in 1980, vormt de leidraad van het onderzoek. Wie was David Zuiderhoek en waarin schuilt de kwaliteit van zijn werk? Waardoor werd hij geïnspireerd en hoe was zijn relatie tot en de invloed van de Scandinavische bouwkunst op zijn werk? De auteurs deden onderzoek bij Archief Eemland naar het werk van de architect. In onze collectie bevinden zich onder andere ontwerptekeningen van het uitbreidingsplan voor de stad Amersfoort volgens de bloembladtheorie van Zuiderhoek en meer.

Opgeleid door drie toonaangevende leermeesters ontwikkelt David Zuiderhoek zich in korte tijd tot een veelzijdig architect, stedenbouwer en bevlogen docent aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. In 1945 wordt hij stadsarchitect van Amersfoort. Naast het Kernplan en het Uitbreidingsplan in Hoofdzaak met de door hem bedachte ‘Bloemblad-theorie’, ontwerpt hij in Amersfoort woonwijken, woningen en schoolgebouwen. Als zelfstandig architect krijgt hij tussen 1955 en 1980 opdrachten vanuit het hele land. Hij specialiseert zich in omvangrijke stedenbouwkundige projecten, landhuizen, kerken, scholen en bejaardenhuizen. Tegenwoordig wordt zijn werk hoog gewaardeerd, omdat het goed aan de moderne eisen kan worden aangepast, zoals het kantoorgebouw van Royal HaskoningDHV  in Amersfoort met zijn nog steeds kenmerkende kantoortuin.

 Meer weten? Kijk op de website van uitgeverij THOTH David Zuiderhoek, componist van de ruimte 1911 – 1993

vrijdag 19 mei 2017