Vertoning documentaire pophistorie

De documentaire Pophistorie Amersfooort is vanaf nu te zien bij Archief Eemland op de 3e verdieping van het Eemhuis. De dvd bevat interviews en archiefmateriaal, onder andere videofragmenten van Omroep Amersfoort uit de collectie van Archief Eemland. De documentaire duurt 70 minuten en wordt doorlopend afgespeeld.

Pophistorie033 te zien bij Archief Eemland

 

Pophistorie Amersfoort

Toen poppodium Fluor in 2015 haar deuren openden vonden producent Rob Smulders en regisseur Mariëlle Hartsuiker dat een mooie aanleiding om zich te verdiepen in de geschiedenis van de Amersfoortse popcultuur. Samen met Gideon Hofland, mede-oprichter van FC Amersfoort en wandelende muziekencyclopedie, gingen zij ermee aan de slag. Dit resulteerde in een 70 minuten durend relaas over de popgeschiedenis van Amersfoort vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw.

‘Willem Wordt Wakker’ van The Butterflies werd in 1958 een hit, ook al bestond de Top 40 nog niet eens. Het is de eerste hit in de popmuziek afkomstig uit Amersfoort. Sinds die tijd zijn er vele hoogtepunten maar ook dieptepunten te noteren in de historie van de popmuziek uit Amersfoort. Muzikanten, muziekliefhebbers, krakers, politieke strubbelingen. Het passeert allemaal de revue.

“Deze documentaire is een erkenning voor de inzet van velen die vanaf eind jaren '50 een bijdrage hebben geleverd aan de Amersfoortse popcultuur".

Pophistorie033

woensdag 20 juli 2016