Online stukken aanvragen

Vanaf donderdag 11 augustus werkt Archief Eemland met een nieuwe aanvraagmodule. Bezoekers kunnen hiermee online archiefstukken aanvragen zodat deze op de aangevraagde datum bij Archief Eemland klaarliggen voor inzage. Het gaat om dezelfde aanvraagmodule als onder andere het Gelders Archief gebruikt.

Digitaler en klantvriendelijker

De nieuwe aanvraagmodule is een belangrijke stap in het beleid om steeds digitaler en gebruiksvriendelijker te werken. Dankzij de aanvraagmodule vervallen veel administratieve taken achter de schermen. Er hoeven geen papieren briefjes meer ingevuld te worden en via een iPad kan de depotmedewerker gemakkelijker het depot beheren. Bezoekers hoeven minder handelingen te verrichten voor hetzelfde resultaat. De archiefstukken liggen voor de bezoeker klaar op de aangegeven dag zodat er niet op stukken gewacht hoeft te worden. 

Hoe werkt de nieuwe aanvraagmodule?

 • Zoek het gewenste archiefstuk op via menu-item Collectie > Archieven.
 • Klik op de knop Aanvragen (meest rechtse knop bovenaan de beschrijving).
 • aanvraagmodule knop pijl
 • Er wordt een aanvraagformulier geopend.
 • Vul uw Pasnummer* in.
 • Vul uw naam en e-mailadres in.
 • Kies de bezoekdatum waarop u het aangevraagde archiefstuk wilt inzien bij Archief Eemland.
 • U kunt eventueel extra informatie vermelden in het veld Opmerking.
 • Klik op Verder zoeken of Versturen.

*Pasnummer: U ontvangt een pasnummer nadat u zich registreert bij de informatiebalie in het Eemhuis. Indien u al een pasnummer heeft aangemaakt in het verleden, kunt u deze blijven gebruiken.
Bent u een nieuwe bezoeker en heeft u nog geen pasnummer ontvangen? Dan kunt u een eenmalig pasnummer invullen dat na uw eerste bezoek wordt omgezet in een persoonlijk pasnummer. De instructie voor het gebruik van een tijdelijk pasnummer vindt u in het aanvraagformulier onder de knop i van 'informatie'.

Veelgestelde vragen

Welke archiefstukken kan ik via de aanvraagmodule aanvragen?
De aanvraagmodule is alleen gekoppeld aan archiefstukken in het menu-item Collecties > Archieven. 

 • Uitzonderingen: Sommige archiefstukken zijn (nog) niet openbaar, zijn niet aanwezig in verband met restauratie of worden die dag al door iemand anders geraadpleegd. In dat geval ontvangt u direct na het invullen van het aanvraagformulier een melding. (Voor het raadplegen van niet-openbare stukken kunt u een verzoek indienen bij de gemeentearchivaris. Neem daarvoor contact op via archiefeemland@amersfoort.nl)
 • Bouwtekeningen: indien u op zoek bent naar bouwtekeningen van een specifiek adres, kunt u contact opnemen via archiefeemland@amersfoort.nl.
 • Bibliotheek: boeken en andere bibliotheekitems kunt u opzoeken via de bibliotheekcatalogus. Als u een boek heeft gevonden dat u wilt bekijken kunt u deze aanklikken en in het formulier aan de rechterzijde aanvragen. (Let op: bibliotheekboeken zijn alleen ter inzage in de publieksruimte en worden niet uitgeleend)

Kan ik stukken aanvragen voor dezelfde dag?
Online kunt u archiefstukken aanvragen voor de eerstvolgende werkdag of dagen daarna. Tijdens uw bezoek aan Archief Eemland kunt u tot 16.00 uur aanvragen doen voor dezelfde werkdag.

 

iPad archief 3
De aanvraagmodule is gekoppeld aan het depotbeheersysteem

 

donderdag 11 augustus 2016