Nazaat WO1 militair bezoekt expositie

Een nakomeling van een Belgische militair uit de Eerste Wereldoorlog bracht vandaag een bezoek aan onze expositie over het Belgenmonument. De Belgische meneer Thijs kwam speciaal voor de ceremonie van het Belgenmonument naar Nederland en combineerde zijn komst met een bezoek aan de expositie.

Enkele maanden eerder bracht hij al eens een bezoek aan Archief Eemland om  bijzondere documenten over zijn vader te tonen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort verbleef. Met medewerking van Joke Sickmann van het Wijkmuseum Soesterkwartier, heeft er een ontmoeting plaatsgevonden tussen meneer Thijs en de nakomelingen van Amersfoortse families waar zijn vader in die tijd verbleef en werkte.

IMG 0210Meneer en mevrouw Thijs werden trots ontvangen bij Archief Eemland

 

Zijn vader, Daniel Thijs senior (1880-1950), was een Belgische soldaat die in oktober 1914 na de slag om Antwerpen uitweek naar Nederland, en in Amersfoort terecht kwam. Hij werd opgevangen in het tentenkamp aan de Leusderweg en vervolgens geïnterneerd in het Kamp van Zeist. Vervolgens kreeg hij onderdak en werk bij Amersfoortse families in de wijk Driest (ongeveer waar de Intratuin nu zit).

161025 AD Mijn vader mis ik nog iedere dag

IMG 0204

Meneer Thijs en zijn vrouw werden ontvangen door Ina Loovers, directeur Archief Eemland

 

woensdag 26 oktober 2016