Golfbreker Radio uitzending over BelgenGezocht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Archief Eemland heeft kranten, foto’s en gezinskaarten uit die oorlogsjaren in haar collectie. Deze hebben een podium gekregen op de themawebsite www.BelgenGezocht.nl. Donderdag 11 februari  is de website geopend door burgemeester Lucas Bolsius.

Opnamen Golfbreker Radio

Luister vanmiddag van 14.00 tot 15.00 en vanavond van 20.00 tot 21.00 de uitzending van Golfbreker Radio die zij tijdens de opening van BelgenGezocht.nl maakten in het Eemhuis.

De opening op 11 februari werd op locatie in het Eemhuis opgenomen door Radio Golfbreker. U kunt de uitzending beluisteren op vrijdag 12 februari van 14.00 tot 15.00 uur en van 20.00 tot 21.00 uur. Dat kan online via www.golfbreker.nl en via digitale radio/tv Ziggo kanaal 918. 

 SAS5620 


Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

 

Amersfoort in de Eerste Wereldoorlog

Belgische soldaten en officieren werden in 1914-1918 in Amersfoort en omstreken geïnterneerd. Hun vrouwen en kinderen kwamen met deze militairen mee. In totaal waren er 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Een enorm aantal in vergelijking met de 25.000 inwoners uit de stad. De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort herdenken de periode op verschillende manieren. Archief Eemland sluit hierbij aan met deze themawebsite en een expositie in het najaar.

Opening BelgenGezocht.nl door burgemeester Bolsius en dhr. Francken

Kranten en foto’s

Op de website BelgenGezocht.nl kan de Nederlandstalige en Franstalige krant De Kampbode bekeken worden. Deze werd tussen 1915 en 1918 geschreven door de geïnterneerde militairen in Kamp Zeist. Vier overige regionale kranten uit deze oorlogsjaren zijn zelfs op trefwoord doorzoekbaar gemaakt. Het leven in de kampen en dorpen is zichtbaar in de ruim vierhonderd foto’s en de webexposities.

Voorzijde flyer   Achterzijde flyer

Groeiende collectie gezinskaarten

Extra bijzonder zijn de 1.600 gezinskaarten waarop zo’n 6.000 militairen, officieren en hun gezinsleden in Amersfoort werden geregistreerd. Deze zijn nooit eerder getoond. De kaarten verschijnen als een groeiende collectie online. De scans moeten namelijk nog voorzien worden van online beschrijvingen. Iedere scan plus beschrijving die gereed is, wordt na een dag zichtbaar op BelgenGezocht.nl. Op de gezinskaarten staan onder andere ieders naam, geboortedatum, woonplaats in België en Amersfoort en de datum van vestiging en vertrek. De digitalisering van de kaarten maakt het mogelijk om verder onderzoek te doen naar de Belgische vluchtelingen. Nazaten kunnen hierdoor hun Belgische voorouders zoeken.

Hulp is welkom

Via het vrijwilligersproject www.VeleHanden.nl kan iedereen helpen om de scans te voorzien van beschrijvingen. De resultaten worden één voor één op www.belgengezocht.nl gepubliceerd. VeleHanden.nl biedt iedereen de mogelijkheid om op eenvoudige wijze gedigitaliseerde archiefstukken en filmmaterialen online doorzoekbaar en toegankelijk te maken. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden. Door deze vorm van crowdsourcing komen meer archieven en collecties snel online, en zijn ze 24 uur per dag voor onderzoek beschikbaar, wereldwijd. Deelnemers sparen voor een boekenbon en een boek over Amersfoort. Aanmelden kan op www.velehanden.nl.

Gezinskaarten Belgische vluchtelingen

vrijdag 12 februari 2016