Expositie Belgenmonument geopend

De expositie ‘100 jaar Belgenmonument, Metselen voor Vrede’, is donderdag 29 september geopend door wethouder Bertien Houwing (cultuur) en gastcurator Hans Zijlstra. De expositie is t/m 31 januari gratis te bezichtigen bij Archief Eemland in het Eemhuis. Het laat zien wat er aan de bouw voorafging en hoe het monument zich door de jaren heen standhield.

  • Bezoekadres: Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis, Eemplein 73 Amersfoort
  • Openingstijden: Open tijdens kantoortijden, t/m januari 2017
  • Kosten: Gratis entree

Archief Eemland   opening expositie Belgenmomument   foto Cees Wouda 15 van 21

Archief Eemland   opening expositie Belgenmomument   foto Cees Wouda 10 van 21

100 jaar Belgenmonument
Duizenden gevluchte Belgische militairen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort opgevangen. Om deze vluchtelingen een zinvolle tijdsbesteding te geven werden er werkprojecten opgezet, zoals de bouw van het Belgenmonument. Het was een dankbetuiging voor de opvang en tegelijkertijd een leertraject voor de latere wederopbouw in België. Gastcurator Hans Zijlstra (auteur van het boek 100 jaar Belgenmonument in Amersfoort) vertelt aan de hand van schitterende foto’s en archiefstukken de historie van dit bijzondere monument.

Van, voor en door de stad  
100 jaar Belgenmonument is de tweede expositie in een serie waarin topstukken van Archief Eemland en anderen worden gekoppeld aan actuele thema’s en initiatieven. In samenwerking met geschiedenis kenners, verzamelaars, organisaties en bruikleengevers. Van, voor en door de stad!

Provincie en stad staat stil bij WOI 

In 2016 staat de gemeente Amersfoort stil bij de Eerste Wereldoorlog, een periode uit de geschiedenis waarin vele – vooral Belgische -  vluchtelingen in Nederland zijn opgevangen. Ook in Amersfoort. Onder de titel ‘100 jaar Belgenmonument’ geeft de gemeente samen met de stad invulling aan een uitgebreid cultureel en educatief programma: www.amersfoort.nl/100jaarbelgenmonument. De expositie is tevens onderdeel van het project ‘Utrecht plaatsen van herinnering’, een samenwerking tussen diverse musea en organisaties om de periode 1914-1918 voor het voetlicht te brengen in de provincie Utrecht.  

Archief Eemland   opening expositie Belgenmomument   foto Cees Wouda 12 van 21

(Foto's: Cees Wouda)

maandag 3 oktober 2016