BelgenGezocht succesvol

Gezinskaarten, foto's en kranten uit de Eerste Wereldoorlog hebben sinds begin dit jaar een podium gekregen op de themawebsite www.BelgenGezocht.nl. Dit geeft geinteresseerden een goed beeld van die periode in Amersfoort een omsteken. Inmiddels heeft de website ook belangrijke hulp geboden bij persoonlijke zoektochten naar voorouders die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort of regio verbleven.

Succesverhaal

Zo heeft de Belgische meneer Thijs gegevens over zijn vader gevonden, mede dankzij archiefdocumenten die op BelgenGezocht beschikbaar zijn gesteld. De nakomeling van de Belgische militair uit de Eerste Wereldoorlog bracht een bezoek aan onze expositie over het Belgenmonument. Hij kwam speciaal voor de ceremonie van het Belgenmonument naar Nederland en combineerde zijn komst met een bezoek aan de expositie. Enkele maanden eerder bracht hij al eens een bezoek aan Archief Eemland om  bijzondere documenten over zijn vader te tonen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort verbleef. Met medewerking van Joke Sickmann van het Wijkmuseum Soesterkwartier, heeft er een ontmoeting plaatsgevonden tussen meneer Thijs en de nakomelingen van Amersfoortse families waar zijn vader in die tijd verbleef en werkte.

Zijn vader, Daniel Thijs senior (1880-1950), was een Belgische soldaat die in oktober 1914 na de slag om Antwerpen uitweek naar Nederland, en in Amersfoort terecht kwam. Hij werd opgevangen in het tentenkamp aan de Leusderweg en vervolgens geïnterneerd in het Kamp van Zeist. Vervolgens kreeg hij onderdak en werk bij Amersfoortse families in de wijk Driest (ongeveer waar de Intratuin nu zit).

161025 AD Mijn vader mis ik nog iedere dag

IMG 0204

 Meneer en mevrouw Thijs werden trots ontvangen bij Archief Eemland

Voorzijde flyer   Achterzijde flyer

woensdag 9 november 2016