BelgenGezocht 100% gevuld

De website www.BelgenGezocht.nl toont foto's, kranten en gezinskaarten van Amersfoort en regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. De gezinskaarten werden door vrijwilligers beschreven en in delen toegevoegd aan de website BelgenGezocht. Inmiddels staan alle 1610 gezinskaarten daar online. Bedankt aan alle vrijwilligers die hier aan mee hebben gewerkt!

Webbezoeken tot nu toe

Sinds de start van de BelgenGezocht op 11 februari 2016 is de website bijna tweeduizend keer bekeken. 20% van de webbezoekers raadpleegt de site vanuit België. De digitalisering van de gezinskaarten maakt het mogelijk om verder onderzoek te doen naar de Belgische vluchtelingen. Nazaten kunnen hierdoor hun Belgische voorouders zoeken.

BelgenGezocht

Belgische soldaten en officieren werden in 1914-1918 in Amersfoort en omstreken geïnterneerd. Hun vrouwen en kinderen kwamen met deze militairen mee. In totaal waren er 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Een enorm aantal in vergelijking met de 25.000 inwoners uit de stad. De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort herdenken de periode op verschillende manieren. Archief Eemland sluit hierbij aan met de themawebsite www.BelgenGezocht.nl en een expositie in het najaar over het Belgenmonument.

Op de website BelgenGezocht.nl kan de Nederlandstalige en Franstalige krant De Kampbode bekeken worden. Deze werd tussen 1915 en 1918 geschreven door de geïnterneerde militairen in Kamp Zeist. Vier overige regionale kranten uit deze oorlogsjaren zijn zelfs op trefwoord doorzoekbaar gemaakt. Het leven in de kampen en dorpen is zichtbaar in de ruim vierhonderd foto’s en de webexposities.

Extra bijzonder zijn de 1.600 gezinskaarten waarop zo’n 6.000 militairen, officieren en hun gezinsleden in Amersfoort werden geregistreerd. Deze zijn nooit eerder getoond. Op de gezinskaarten staan onder andere ieders naam, geboortedatum, woonplaats in België en Amersfoort en de datum van vestiging en vertrek.

Voorzijde flyer   Achterzijde flyer

vrijdag 6 mei 2016