6.000 extra bouwtekeningen online

Vrijwilligers van Archief Eemland hebben alle ca. 6.000 gedigitaliseerde bouwtekeningen beschreven die door de afdeling Monumentenzorg zijn overgebracht. De bouwtekeningen van Monumentenzorg bestrijken de periode 1825-2008 en staan voor het grootste deel online. Een paar honderd tekeningen staan niet online vanwege auteursrechtelijke beperkingen. Daarnaast zijn ook 159 bouwtekeningen uit Collectie Kam en Kroes gedigitaliseerd en beschreven.
Deze collecties zijn van groot belang voor de Amersfoortse (bouw)historie omdat ze de oudst bewaard gebleven bouwtekeningen van de gemeente Amersfoort bevatten. Bovendien betreft het veelal bouwtekeningen van monumentale en beeldbepalende gebouwen.

Downloaden
De tekeningen zijn door hun grote formaat erg kwetsbaar. Dankzij de digitalisering en beschrijvingen kunnen al deze bouwtekeningen nu online bekeken worden. Op een enkele uitzondering na kunt u de bouwtekeningen ook downloaden van de website van Archief Eemland.

Monumentenzorg
Monumentenzorg maakt deel uit van de gemeente Amersfoort. Zij zijn aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met cultureel erfgoed in de stad. De medewerkers geven u graag advies als u in een monument woont en verbouwplannen heeft. Maar ook met andere vragen kunt u bij hen terecht. Bijvoorbeeld als u wilt weten wanneer en hoe de gemeente een pand aanwijst als monument. Of als u meer vragen heeft over monumenten in de stad. U bereikt Monumentenzorg via e-mailadres monumentenzorg@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.  

topstuk 19

donderdag 8 december 2016