Workshop Archief Eemland op KVAN dagen

KVAN dagen 2012Archief Eemland geeft maandag 11 juni een interactieve workshop tijdens de KVAN dagen, de jaarlijkse conferentie van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen. De workshop wordt gegeven door Alice van Diepen (directeur Archief Eemland) en Georges Elissen (senior medewerker archieven en collecties).

Programma KVAN dagen

Bekijk ook het complete programma van de KVAN  dagen . 

 

Omschrijving workshop:

Titel: Het project Publieksarchieven - Het publiek als archivaris

Iedereen kent of heeft ze wel: de schoenendozen met oude foto's, brieven, filmpjes, dagboeken etc. die mensen bezitten. Vaak weet de bezitter niet of het waardevol materiaal is en of het interessant zou kunnen zijn om naar een archiefinstelling te brengen. Ook verdwijnt er aan de lopende band particulier archiefmateriaal van organisaties en instellingen, omdat zij de kosten voor bewerking en overbrenging van hun ongeordend archief, dat een archiefinstelling rekent, niet kunnen betalen. Resultaat is dat het archiefmateriaal vaak vernietigd wordt of vergaat.

Deze bezitters van schoenendozen en de particuliere archiefbezitters hebben juist kennis en persoonlijke verhalen en herinneringen over de historische informatie die vaak ontbreken bij een archief. Om voor deze situatie een oplossing te vinden is Archief Eemland het project Publieksarchieven begonnen. Publieksarchieven.nl wordt een digitale applicatie waar individuen en instellingen hun (particuliere) archieven kunnen opslaan, voorbewerken, ontsluiten en delen met elkaar en anderen.De applicatie wordt zo ingericht dat Archief Eemland de voorbewerkte digitale historische informatie in haar eigen collecties kan opnemen. Met ons project willen we ons meer open stellen voor organisaties en komt het publiek in de rol van archivaris.

Voor het project hebben we substantiële subsidies van o.a. Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en VSB fonds ontvangen. De digitale applicatie gaan we generiek ontwikkelen, zodat andere archieven en erfgoedinstellingen deze applicatie ook kunnen gaan gebruiken. Tijdens onze sessie willen we het project toelichten en dit delen met de archiefbranche. Ook willen wij horen hoe zij tegen dit project aankijken.

vrijdag 20 april 2012