Boek Kind van het ereveld

Boek Kind van het ereveldOp 10 april verschijnt het boek Kind van het Ereveld over de jarenlange zoektocht van Amersfoorter Remco Reiding naar nabestaanden van Sovjetsoldaten. Zij waren nooit geïnformeerd dat hun vermiste familielid op het Russisch Ereveld begraven ligt.

Indrukwekkende zoektocht

Reiding beschrijft het leven van één van de soldaten, boerenzoon Vladimir Botenko. Hij geeft zijn zoon Dmitri een afscheidskus, vertrekt met het Rode Leger naar het front en keert nooit meer terug. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tasten zijn vrouw en kinderen in het duister over zijn lot. Is hij gesneuveld of getrouwd met een Duitse vrouw? Zestig jaar later probeert een Nederlandse jongen (Reiding) zijn leven weer op te pakken na de dood van zijn moeder. Als student journalistiek gaat hij op zoek naar nazaten van vermiste Sovjetsoldaten, die begraven liggen op het in de vergetelheid geraakte Russisch Ereveld in Leusden. Tijdens zijn indrukwekkende zoektocht slaat hij het stof van oude archieven en reist hij naar de uithoeken van een ver en vreemd land. Dan ineens doet hij een ontdekking die zijn leven - en dat van anderen - op zijn kop zal zetten.

'Een daad van rechtvaardigheid'

In de woorden van schrijver Adriaan van Dis is Kind van het Ereveld 'een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid'. Uitgever D33 Publicaties noemt het boek 'een waargebeurd verhaal van een gepassioneerde zoektocht met onverwachte persoonlijke gevolgen'.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort.
Kind van het Ereveld kost € 19,95 is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via www.kindvanhetereveld.nl (geen verzendkosten).

Remco Reiding

Remco Reiding (Amersfoort, 1976) begon in 1998 met de opsporing van nabestaanden van Sovjetsoldaten die op het Russisch Ereveld naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof liggen. Sinds 2004 werkt hij als correspondent in Moskou. Hij werd genomineerd voor het Gouden Pennetje, onderscheiden door het Russische ministerie van defensie en hij ontving de Rus Prix voor de bevordering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland op humanitair gebied.

Lezing

Op vrijdag 13 april om 20.00 uur geeft Reiding een lezing in boekhandel Veenendaal. Toegangskaarten à € 5,00 zijn verkrijgbaar in de boekhandel of te reserveren via boekhandel.veenendaal@planet.nl. Adoptanten van een graf op het Russisch Ereveld hebben gratis toegang.

woensdag 21 maart 2012